Koordinate: 44°58′N 13°51′E / 44.96°N 13.85°E / 44.96; 13.85

Vodnjan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vodnjan - Dignano
Zastava Vodnjana.svg
Zastava grada Vodnjana
Vodnjan (grb).gif
Grb grada Vodnjana
gradsko središte
gradsko središte
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava Istarske županije.svg Istarska
Stanovništvo (2001.)
 - ukupno 5651 stan.
Gradonačelnik Edi Pastrovicchio
Poštanski broj 52215
Pozivni broj +385 (0)52
Autooznaka PU
Službena stranica www.vodnjan.hr
Zemljovid
Vodnjan - Dignano na karti Hrvatska
Vodnjan - Dignano
Vodnjan - Dignano
Vodnjan - Dignano na zemljovidu Hrvatske

Vodnjan - Dignano (tal. [diɲˈɲaːno], istriot. Diegnan, čak. Vodnan[1]) je grad u južnoj Istri, desetak kilometara sjeverno od Pule (Istarska županija, Hrvatska). Vodnjan je jedan od centara istrotskog jezika. U crkvi sv. Blaža nalazi se svjetski poznata zbirka relikvija u Vodnjanu kao i Vodnjanske mumije svetaca.

Gradska naselja[uredi | uredi kôd]

Gradu Vodnjanu pripada 4 naselja (stanje 2006.), to su:

Tu su još i okolna sela kao što su Brščići, Juršići, Majmajola itd.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Područje Grada Vodnjana se nalazi na plodnom nizinskom području na jugu Istre koja na zapadu kod Peroja izbija na more. Oko 10 km sjeverno je od Pule na koordinatama 44°57′40″ s.g.š.i 13°51′10″ i.g.d., a najviša točka iznosi 147 m.n.v. Zauzima površinu od 102 km2.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Po legendi Vodnjan je nastao tako da se udružilo 7 rimskih villa rustica unutar agera Colonia Julia Pola. U rimsko vrijeme se nazivao Praedium Athenianum da bi kasnije prešlo na Vicus Attinianum ili Adinianum da bi u srednjem vijeku prešlo s Diniano - Dignano.(Dinjano). Kojim glasovnim promjenama je Dinjan kod Slavena prešao u Vodnjan nije poznato.

U srednjem vijeku se gradi kaštel koji je bio smješten na Narodnom trgu (Piaza del Popolo), nepravilnog oblika s 3 porte: jedna je izlazila na Mercerie (dućane sitne robe), druga na Kontradu del Forno Grande (Velike pekare), a treća na spoj 2 kontrada, Portarol i za katedralu.

1806. taj se kaštel ruši, a od klesanog kamenja s kaštela se popločavaju okolne ulice.

Renesansna palača - Kaštel

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema AU popisu stanovništva iz 1910. općina Vodnjan (isto područje kao i današnji Grad) je imala 6.087 stanovnika, od toga 5.801 Talijan, Nakon velikog istarkog egzodusa 1951. je ostao 1041 stanovnik. Autohtono stanovništvo Vodnjana, Bumbari, danas čine manji postotak (20% u 2001, 15% u 2011.) u odnosu na doseljeno stanovništvo koje je vrlo raznoliko. Najviše ima Hrvata, a ostale nacionalnosti su Romi, Bošnjaci i Slovenci. Ukupno na područki Gradač je bilo 6119 stanovnika (2011.) dok je sam Vodnjan imao 1501 stanovnika u odnosu na 2.514 1931. g..

Talijanska zajednica je najviše zastupljena u Vodnjanu (1/4 stanovnika) te u Galežani (oko 50%).

Romi - u Vodnjanu su najveća romska zajednica u Istri sa svojim Udruženjem Roma Istre (Cidinipè Romano anne Istria) te imaju i svog predstavnika u vijeću Grada.

I Crnogorci u Peroju su povijesna zajednica koja je stoljećima uspjela sačuvati svoju pravoslavnu vjeru i običaje u svom udruženju "Peroj 1657".[2]

Inače, unatoč mehaničkom priljevu, prevladava demografski pad, tj. ima više umrlih nego rođenih, iako ima iznimaka.

Palazzo Bettica

Uprava[uredi | uredi kôd]

Vodnjan je nedavno postao gradom, a njime upravlja gradonačelnik Klaudio Vitasović (IDS).

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Najvažnija privrednaa grana je tradiconalno maslinarstvo, proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Postoji nekoliko uljara.

Ostim toga stanovništvo se bavi vinogradarstvom, stočarstvom, trgovinom, uglavnom domaćom proizvodnjom.

Palast

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Crkva sv. Blaža s najvišim zvonikom u Istri

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

 • Nužno je navesti ono po čemu se Vodnjan posebno ističe, a to je zbirka relikvija u Vodnjanu kao i vodnjanske mumije svetaca. Nalaze se iza glavnog oltara - u sakristiji. Znanstvenici ih drže čudom jer su stoljećima netaknute i neraspadnute iako nisu bile hermetički tretirane.
 • Još jedno poznato obilježje je vodnjanski zvonik koji je najviši u Istri (60 m).·        
 • Palača Bettica (Betika),
 • romanička kapelica sv. Križa (santa Croce),
 • renesansna palača (Kaštel)
 • U Vodnjanu su su još crkve Madone Karminske, sv. Martina, Madone Traverse, sv. Katerine, sv. Roka, sv. Nedjelje te sv. Margarete.
 • Vodnjanska okolica bogata je znamenitostima poput kažuna

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Malo dalje od centra grada nalazi se Osnovna škola Vodnjan koja je jedina u Hrvatskoj podjeljena na dva odjela - hrvatski (a,b) i talijanski (t). Iako ima samo oko 350 učenika, škola ima dvije knjižnice, veliku dvoranu s gledalištem, nogometno i košarkaško igralište te stazu za trčanje i skok u dalj.

Blizu škole nalazi se dječji vrtić "Petar Pan" s jaslicama i prikladnim igralištem izvan objekta.

U samom srcu nalazi se vrlo bogato opremljena gradska knjižnica.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Svakako najveća posebnost ovog kraja jeste istriotski jezik autohtonog taanovništva još iz rimskih vremena (preostao u trokutu Rovinj - Bale - Vodnjan).

Najbitniji događaj je Bumbarska fešta koja se održava u kolovozu

Svakog svibnja od 1997., u Vodnjanu se održava Dječji festival duhovne glazbe Iskrice.

Vatrama Svetog Ivana koje se obilježavaju 23. lipnja započinje poznato Vodnjansko ljeto s brojnim koncertima, predstavama, izložbama i ostalim zabavnim programom.

Još jedan od bitnijih datuma je 3. veljače kada se slavi zaštitnik grada Vodnjana - Sveti Blaž. U crkvi Sv. Blaža, najvećoj i najpoznatijoj crkvi u Istri, održava se svečana misa u kojoj se mogu dodirnuti relikvije poznatog sveca.

Sport[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Zvane Črnja, Eseji, Jubilarno izdanje u povodu pedesetogodišnjice književnog rada, »Otokar Keršovani«, Opatija, 1988., ISBN 86-385-0070-X, str. 109., [str. 108. – 112.], (NSK)
  Wikicitati „Pula se zvala Pul kada se Buzet zvao Blzet, Boljun Bolun, Momjan Mumlan, Oprtalj Oprtl, Vodnjan Vodnan itd.”
  (str. 109.)
 2. Peroj 1657Inačica izvorne stranice
 3. Glas Istre Borka Petrović: U 107. GODINI UMRLA VJEROJATNO NAJSTARIJA ISTRANKA MARIJA MIKELIĆ IZ BARBARIGE: Okružena obitelji mirno pošla "pod pine u Vodnjan" gdje joj je već cila kumpanija, 3. ožujka 2020. (pristupljeno 5. ožujka 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak Vodnjan koji govori o gradu u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.