Zdravko Vukić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zdravko Vukić (1974.) je hrvatski književnik, političar i športski dužnosnik iz Našica. Piše romane. Autor je trilogije o hrvatskom Jamesu Bondu, Borni Vitezu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se je u Našicama u obitelji rodom iz Podgorja, Tribnja i velebitskih zaselaka, sela koja u Drugom svjetskom ratu i poraću dali 121 žrtvu. Djed mu je iz tih krajeva doselio u Čačince. Zdravko Vukić je u rodnim Našicama završio osnovnu školu i jezičnu gimnaziju. Studirao je u Osijeku na Pravnom fakultetu gdje je stekao zvanje stručnog specijalista javne uprave.

Sa suradnicima osnovao je strip-magazin Vitez[1] kojem je bio glavni urednik. Predsjedao je Hrvatskim savezom mladeških udruga, Mladim hrvatskim liberalima i košarkaškim klubom Našicama.

Bio je vijećnikom Gradskog vijeća i članom Gradskog poglavarstva Grada Našica. Bio je županijskim vijećnikom Osječko-baranjske županije. Biran je za potpredsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije u mandatu 2005. - 2009. godine. U Županijskoj skupštini obnašao dužnost potpredsjednika Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša te predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.[2]

Od ožujka 2016. odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovan je pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja RH.[2]

Suosnivač našičkog Tamburaškog društva "Dora Pejačević".[2]

Književni rad[uredi VE | uredi]

Fabulira dobro, točno i tečno (Hrvoje Hitrec). U dijalozima je majstor. Piše u najboljoj maniri kriminalističko-obavještajnih romana. Vukić piše lakše zanimljivo štivo namijenjeno mlađoj populaciji. Junak njegovih djela tajni agent kao James Bond koji je snažna nacionalnog naboja. Djeluje u najtajnijoj hrvatskoj tajnoj službi znanoj samo malom broju ljudi Odjelu kralja Tomislava u Uredu za nacionalni sigurnost. Njegov agent Borna Vitez onesposobljava one čija velika mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima traje iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata.

Sadržaj Vukićevih romana su u svezi sa Domovinskim ratom, govore o obrani nacionalnih interesa. Sam je Vukić istaknuo da je stvorio takvog književnog junaka došla je iz razloga zato što ga u hrvatskoj književnosti do sada nije bilo.

Djela[uredi VE | uredi]

  • Borna Vitez: " Operacija "Slavonija" ,Našice 2008.
  • Borna Vitez - sve za Hrvatsku, Matica hrvatska Našice, 2012. (8. među 50 najčitanijih knjiga u Hrvatskoj prema statistikama Hrvatskog knjižničarskog društva u listopadu 2012.)
  • Borna Vitez: Špijun opasnih namjera, Matica hrvatska Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, 2015.

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Vidi Slavonski strip-crtači (skupina autora, ur. Željko Gašić, Udruga ljubitelja stripova Stripos, Osijek, 2012., ISBN 9789535673316
  2. 2,0 2,1 2,2 (nepotpisano): Zdravko Vukić struč. spec. admin. publ. pomoćnik ministra za graditeljstvo i prostorno uređenje, HSP AS, 4. ožujka 2016. Pristupljeno 16. srpnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Našice.com Našice - Redovita skupština košarkaškog kluba Našice, 1. srpnja 2012.