Zelena lista

Izvor: Wikipedija

Zelena lista je demokršćanska[1] politička stranka koja djeluje u Hrvatskoj. Osnovana je u prosincu 2004. kao regionalna stranka pod imenom Zeleni za Zagreb. 28. veljače 2007. stranka je održala glavnu skupštinu, na kojoj je donesena odluka o promjeni Statuta kojom se omogućava rad stranke na području čitave države, te je ime stranke promijenjeno u Zelena lista.

Povijest i djelatnosti[uredi | uredi kôd]

Sudjelovala je na lokalnim izborima u svibnju 2005. Na izborima za Gradsku skupštinu grada Zagreba osvojila je nešto manje od jedan posto glasova, a na izborima za vijeća gradskih četvrti osvojila je pet mandata u četiri vijeća. Bila je jedina stranka, osim četiri velike (HDZ, SDP, HNS i HSP) i njihovih koalicijskih partnera na zajedničkim listama, koja je uspjela osvojiti mandate u vijećima četvrti. (Desetak mandata osvojili su ljudi s nezavisnih lista.)

Na izborima za Sabor u studenome 2007. stranka je prošla slabo. Istakla je liste samostalno u šest izbornih jedinica i osvojila ukupno 6.000 glasova, odnosno 0,4 posto u tih šest jedinica.

Zanimljivo je da su krajem 2006. i početkom 2007. dvoje vijećnika u vijećima četvrti Trnje i Gornji grad-Medveščak prešli iz Hrvatske narodne stranke u Zelene za Zagreb: iz jedne od najjačih stranaka prešli su u marginalnu! (Jedan je nakon nekoliko mjeseci napustio i Zelenu listu te djelovao dalje kao nezavisni.)

Djelatnosti stranke ponajviše su vezane uz zaštitu prostora i kulturnih dobara protiv nezakonite i sumnjive gradnje (kao što je slučaj gradnje tzv. "Cvjetnog prolaza" u Zagrebu, 2007. – 2008. - vidi: Trg Petra Preradovića), nelegalnog rada kamenoloma i dr. Također aktivna na drugim temama ekologije i okoliša: protivljenje gradnji spalionice otpada u Zagrebu, promoviranje recikliranja otpada i korištenja obnovljivih izvora energije, protivljenje nuklearnoj energiji (Međunarodna antinuklearna konferencija u Osijeku, rujna 2008.), promoviranje borbe protiv klimatskih promjena (Sisačka deklaracija o klimatskim promjenama, prosinac 2007.- svibanj 2008.)

Aktivna je i na područjima zaštite ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, socijalne pravde, prava na različitost, antimilitarizma. Tako npr. vodstvo stranke redovno sudjeluje u prosvjednoj povorci za Dan žena, te na Zagreb Prideu. Stranka je intenzivno sudjelovala u kampanji prikupljanaj potpisa zahtjeva za referendum o pristupanju Hrvatske NATO-u, ožujak-travanj 2008.

U nizu aktivnosti stranka uspješno surađuje s udrugama građana i građanskim inicijativama.

Vodstvo, članovi i ogranci[uredi | uredi kôd]

Stranku vode, kao što je običaj u zelenim strankama u svijetu, dvoje ravnopravnih supredsjednika, muško i žensko. Supredsjednik je do skupštine u ožujku 2010. bio Mile Sokolić, a supredsjednica je Vlasta Toth. Glavna tajnica stranke je Lidija Gredičak.

Strankom upravljaju petočlani Glavni odbor (navedeno troje te još dvoje članova) i Vijeće, koje ima oko 25 članova. Predsjednik Vijeća je do posljednje skupštine bio Srđan Dvornik.

Uz Zagreb, stranka u kolovozu 2007. ima podružnice u desetak gradova i općina na području Karlovačke, Varaždinske i Primorsko-riječke županije, te nekoliko inicijativnih ogranaka u drugim gradovima.

Programska načela[uredi | uredi kôd]

Stranka ističe da se njena programska načela zasnivaju na osnovnim načelim Europske zelene stranke i na Globalnoj zelenoj povelji (Global Green Charter). Posebno ističu šest načela:

  1. Aktivna demokracija
  2. Globalna pravda, suradnja i solidarnost
  3. Ekološka mudrost
  4. Žene i muškarci ravnopravno i zajedno
  5. Ekonomija za ljude, zajednicu i prirodu
  6. Društvo nenasilja, suradnje i raznolikosti

Predsjednički kandidati[uredi | uredi kôd]

2019. - Miroslav Škoro

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]