Zemljopis Belizea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Topografska karta Belizea
Rijeka Belize duga 290 kilometara (uključujući rijeku Mopan)

Belize je mala država u Srednjoj Americi na poluotoku Yucatánu. Na istoku država ima izlaz na Karipsko more u dužini od 386 km. Ima ukupno 516 km kopnene državne granice od čega s Meksikom 250 km i Gvatemalom 266 km. Ukupna površina Belize je 22.960 km ² , od čega 22.800 km ² kopna i 160 km ² vode, površinom je malo veća od Slovenije. Belize je jedina država u Srednjoj Americi u kojoj se govori engleskim jezikom. Belize posjeduje drugi najveći koraljni greben na svijetu poznat pod nazivom Koraljni greben Belizea.

Opće informacije[uredi | uredi kôd]

Belize navodi da posjeduje 200 nautičkih milja gospodarskog pojasa od obale i teritorijalnog mora u dužini od 12 nautičkih milja. Oko ušća rijeke Sarstoon teritorijalno mora je 3 nautičke milje prema Zakonu iz 1992. godine, svrha ovog ograničenja je pružiti okvir za pregovore o konačnom sporazum o razgraničenju s Gvatemalom.

Najniža belizejska nadmorska visina je na razini mora. Njegova najviša točka je na planini Doyle's Delight , na 1124 metra. Prema novijim istraživanjima Doyle's Delight je nešto višji od Victoria Peaka koji ima 1120 metara, te je dugo smatran belizejskom najvišom točkom.[1] Prirodni opasnosti u Belize su uragani te obalne poplava, posebno na jugu.

Trenutni problemi okoliša su krčenje šuma, zagađenje vode iz kanalizacije, industrije i poljoprivrede te otpad.

Klima[uredi | uredi kôd]

Belize ima tropsku klimu s izraženim kišnim i suhim sezonama, iako postoje značajne varijacije u klimi po regijama. Temperature se razlikuju prema nadmorskoj visini, u blizini morske obale, značajni su učinci sjeveroistočnih pasata s Kariba. Prosječne temperature u primorskim krajevima u rasponu su od 24 °C u siječnju do 27 °C u srpnju. Temperature su neznatno veći u unutrašnjosti, osim u južnom planinskom platu, gdje je osjetno hladnije tijekom cijele godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]