Zgrada Osnovne škole u Krapini

Izvor: Wikipedija

Zgrada Osnovne škole je objekt u gradu Krapina zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Osnovna škola „Ljudevita Gaja“, Trg Stjepana Radića 1, nalazi se u središtu grada Krapine. Zgrada je sagrađena u secesijskom stilu. Pročelje s dva glavna ulaza dekorativno je naglašeno arhitektonskom plastikom i ritmičnom izmjenom prozora. Oba ulaza imaju polukružni nadvoj, a ranije su služili za odvojeni ulazak dječaka i djevojčica, s reljefno unesenim istoimenim natpisima. Pročelje cijele građevine obogaćeno je ritmičkom izmjenom pravokutnih dvokrilnih i trokrilnih prozora s nadsvjetlima, te ukrasnim okruglim medaljonima u zoni ispod krovnog vijenca na glavnom pročelju. Oko 1970. g. izvršene su adaptacije prema dvorištu, dograđena je sportska dvorana i povećan je funkcionalni prostor.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3510 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zgrada Osnovne škole »Ljudevita Gaja« Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 11. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.