Zgrada stare škole u Poljanici Bistranskoj

Izvor: Wikipedija

Zgrada stare škole, građevina u mjestu Poljanica Bistranska, općini Bistra, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Zgrada stare škole smještena je u povišenom rubnom dijelu naselja na izduljenoj parceli na kojoj je bio uređen voćnjak s bunarom. Jednokatna građevina pravokutnog tlocrta sa središnjim dvorišnim rizalitom ima dvostrešni krov pokriven crijepom, a zidana je kamenom i opekom te ožbukana. U sjevernom dijelu formiran je podrum svođen pruskim svodom dok ostatak zgrade ima stropnu međukatnu konstrukciju s drvenim grednicima. Prostorije su organizirane oko središnjeg stubišta postavljenog centralno, duljom osi građevine. Karakteristike oblikovanja pročelja su razlike u završnoj obradi žbuke uz primjenu lučnih elemenata od opeke iznad prozora, a dekorativan je detalj drvene strehe. Iznad nekadašnjeg, danas zazidanog glavnog ulaza sačuvan je natpis u žbuci "Pučka škola" te naknadno postavljen drugi natpis "Narodna škola" koji svjedoče o nekadašnjoj namjeni, budući da je škola s vremenom u cijelosti prenamijenjena za stanovanje.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6513 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zgrada stare škole Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 24. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.