Zimovka

Izvor: Wikipedija
Zimovka
Mužjak i ženka u Njemačkoj (mužjak je sjajnije crven)
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Passeriformes
Porodica:Fringillidae
Rod:Pyrrhula
Gray, 1846.
Vrsta:P. pyrrhula
Dvojno ime
Pyrrhula pyrrhula
(Linnaeus, 1758.)
Rasprostranjenost
Baze podataka
Pyrrhula pyrrhula

Zimovka (lat. Pyrrhula pyrrhula) ptica je koja pripada porodici Zeba (lat. Fringillidae), redu Vrapčarki (lat. Passeriformes).

U Hrvatskoj se još naziva kimplin, zimovka, gimpla, zimnica

Opis[uredi | uredi kôd]

Zimovka je velika od 14,5 do 16 cm. Leđa su joj svijetlo siva. Glava, vrat, rep i krila su izrazito crna. Kod mužjaka su prsa crvena, a kod ženki sivo-smeđa. Zimovka ima prodoran, duboki zvižduk "dju", koji je osnova tihog, škriputavog, često trosložnog zviždukavog pjeva. Za razliku od ostalih zeba, zimovke ne pjevaju lijepo.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

Odrasle zimovke hrane se sjemenjem mesnatog voća i biljaka, te pupoljcima i mladim izbojcima koje pronalaze u šumama, šikarama i voćnjacima. Roditelji svoje ptiće hrane beskralježnjacima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Pyrrhula pyrrhula europoea

Zimovke uglavnom svoje gnijezdo grade 1-2 m od tla, u grmlju, živici, niskom raslinju ili niskim granama smreke ili jele. Doba parenja traje od početka svibnja do sredine srpnja i u tom razdoblju jedan par može napraviti i do tri legla. Po svakom leglu ženka snese 4-5 jaja koja su svijetlo plava s tamnocrvenim točkicama. Na jajima leži 13-15 dana. Kada se nakon 13-15 dana izlegnu ptići, roditelji ih hrane kukcima i sjemenjem. Dok ženka leži u gnijezdu, mužjak ju hrani, a kasnije kada ptići ojačaju, i mužjak i ženka ih nastavljaju hraniti.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Zimovke se najčešće grupiraju u parove ili u manja obiteljska jata koja u proljeće mogu imati i do pedesetak jedinki. Najčešće se nalaze u šumama i rijetko ih se može vidjeti na tlu. Ako borave u blizini voćnjaka, hrane se mladim pupovima pa vrlo često naprave velike štete. Ako se razmnože, može se dogoditi da unište cijeli urod na nekom području.

Seoba[uredi | uredi kôd]

Većina zimovki se seli tijekom godine. Za vrijeme oštrih i hladnih zima, zimovke se sa sjevera i hladnijih krajeva sele se u niže i južnije krajeve.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Rasprostranjene su po cijeloj Europi i Aziji. Najčešće obitavaju u crnogoričnim i mješovitim šumama. Iznimka su Engleska i Japan gdje najčešće obitavaju u bjelogoričnim šumama, ali i blizu voćnjaka i vrtova koje se nalaze pored šume.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. * BirdLife International (2004). Pyrrhula pyrrhula. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Retrieved on 12 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zimovka