Zlikavci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlikavci
Format Animirana serija
Autor Goran Pirš
Razvoj Centrala 1, Poliklynika
Glumci Goran Pirš
Krešimir Končevski
Mario Vulinović
Siniša Švec
Država podrijetla Hrvatska
Jezik hrvatski
Broj epizoda oko 40
Broj sezona 2
Produkcija
Producent Nedžad Haznadar
Trajanje epizode 9 - 12 min.
Prikazivanje
TV kuća Hrvatska radiotelevizija
Emitiranje 26. kolovoza 2004.26. svibnja 2006.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Zlikavci je hrvatska satirička animirana serija koja se prikazivala u razdoblju 2004. - 2006. Mnogi ju smatraju hrvatskom inačicom South Parka. Adaptacija je istoimenog radijskog talk showa iz Radija 101 kojega je stvorila komičarska skupina Zločesta djeca. Sastoji se od oko 40 epizoda podijeljenih u 2 sezone. Prva sezona je bila prikazivana od 26. kolovoza - 24. prosinca 2004., dok je druga bila prikazivana od 7. listopada 2005. - 26. svibnja 2006. Bila je prikazivana petkom na HRT-u 2 u terminu od 22:05 ili 22:10.

Glazba[uredi VE | uredi]

Pjesma "Damage Inc." američkog trash metal sastava Metallica korištena je kao glazba uvodne i završne špice. U nekim epizodama se pojavljuju glazbena gostovanja, a jedan takav primjer je Edo Maajka koji je otpjevao šaljivu pjesmu posvećenu Jadranki Kosor.

Radnja[uredi VE | uredi]

Radnja serije smještena je u učionici, kolibi i vanjskom prostoru (šuma, livada, grad, ...). Radnja se najviše vrti oko razgovora između patera Božića i trojice dječaka o aktualnim događajima i pojavama.

Likovi[uredi VE | uredi]

U 2. sezoni, likovi su dobili znatno drukčiji izgled, kao i mjesta radnje nakon promjene animatorske kuće.

Kritike[uredi VE | uredi]

Mišljenja gledatelja su bila podijeljena. Neki su gledatelji animiranu seriju hvalili zbog satire i humora u stilu Zločeste djece, dok su je neki gledatelji kritizirali zbog toga što, osim glasova, manjih pokreta i ponekih specijalnih efekata, ne sadrži nikakve ostale radnje te zbog navodnog kopiranja southparkovskog vizualnog stila.

"Zlikavci" su žestoko kritizirani od strane kršćanskih udruga mladih i Udruge "Radio Marija" koje su, predvođene paterom Stjepanom Fridlom, tražile zabranu serije zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Ivica Relković je, uz inicijativu o peticiji za ukidanje animirane serije, objavio i knjigu Jesu li katolici zlikavci?. Zbog cenzure se u drugoj sezoni nije pojavljivao lik patera Božića.

Prikazivanje animirane serije je sredinom 2006. u potpunosti prekinuto odlukom Vijeća HRT-a o prekidu suradnje s producentima. Razlog je bio neukusan i loš humor izražavan u drugoj sezoni; po mišljenju Vijeća HRT-a, prva sezona je bila puno bolja od druge.

Izvori[uredi VE | uredi]