Prijeđi na sadržaj

Zrinka Grancarić

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Zrinka Grancarić (Zadar, 1976.) hrvatska je urednica i novinarka HRT-a.

Upisala je studij engleskog i njemačkog jezika u Zadru.[1] Radila je na Hrvatskom radiju – radio Zadar od 1994. do 2013. godine. Nekoliko godina kao novinarka pratila je sport, a zatim je prešla u informativni program, gdje je pratila politiku i gospodarstvo. Posebno je zanima jedrenje, koje je prvi put prenosila za HTV na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a kasnije je nastavila izvještavati s regata u jedrenju. Prešla je na HTV u Zagreb u Sportsku redakciju u jesen 2013. na poziv Brune Kovačevića.[2] Dvije godine kasnije radi u Informativnoj redakciji HTV-a. Među ostalim vodila je "Otvoreno" i "Temu dana" te izborne emisije.

Osvojila je "Večernjakovu ružu" kao novo lice godine 2016. godine,[3] a slijedeće godine kao TV osoba godine.[4] Bila je više puta nominirana za najbolju TV novinarku u godišnjoj medijskoj nagradi "Zlatni studio".

Dobila je novinarsku nagradu "Plavo pero" 2024. godine za "za promicanje poticanja, jačanja i očuvanja svjesnosti o vrijednostima mora".[5]

Zajedno s Marijom Žužak, 26. srpnja 2024. bit će jedna od dviju žena, koje će biti prve žene u Hrvatskoj koje su vodile prijenos otvaranja Olimpijskih igara.[6] Do sada je izvještavala s četiri Olimpijskih igara od Pekinga 2008. do Tokija 2021. godine. Posebno se istaknula prenošenjem olimpijskih natjecanja u jedrenju.

Izvori

[uredi | uredi kôd]