Poklon

Izvor: Wikipedija
Darovi ispod božićnog drvca.

Poklon ili dar[1] je predmet darivanja bez očekivanja ili naknade te bez ili s namjerom u svečanim prilikama kao što su praznici, blagdani, primanje vjerskih sakramenta ili neka druga slavlja.

Poklon, odnosno dar, može biti neki predmet, novac, komad odjeće i obuće ili neki »mali znak pažnje« kao što je slatkiš. Poklanjanje, odnosno darivanje, može biti izraz ljubavi, prijateljstva, zahvalnosti, solidarnosti ili pružanja uzajamne pomoći.

Prigode darivanja[uredi | uredi kôd]

Djecu se najčešće dariva igračkama, knjigama i slatkišima.

Dar i poklon[uredi | uredi kôd]

U hrvatskom jeziku dar i poklon imaju isto značenje ako označavaju predmet darivanja. Imenica poklon u razgovornom jeziku označava dar, ali izvan tog značenja označava i naklon, maniru iskazivanja poštovanja, najčešće sagibanjem tijela (nakloniti se publici).[1] Iz tog značenja proizašle su riječi poklonstvo i poklonik, koje su također vezane uz iskazivanje poštovanja.

Imenica poklon mlađa je u hrvatskom jeziku, ali se svejedno može pronaći u djelima starijih hrvatskih pisaca, poput u Gundulićevom Osmanu.

Imenica dar potječe još iz praslavenskog jezika i mnogo je starija u hrvatskom jeziku, a pripada istoj porodici kao i glagol dati. Dar je ono što se daje, ono što je dano (darovano).[2] U tom smislu razlikuju se dva značenja imenice dar: ono što je netko nekom dao, odnosno poklon, ali i ono što je nekom dano, talent, nadarenost, pa i sposobnost (tako se kaže imati dara za pisanje kada se želi označiti nečija nadarenost za pisanjem; dar se koristi i u izrazu izgubiti dar govora, gdje se označava tjelesna mana osobe).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Ham, Sanda: „Dar ili poklon”, Jezik, sv. 58, br. 1 (2011.), str. 21-22.
  1. a b Hrvatski jezični portal, značenje pojma: poklon (pristupljeno 16. travnja 2017.)
  2. a b Bujica riječi, Dejana Šćuric: Dar i poklon, 20. prosinca 2013. (pristupljeno 16. travnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Wječnik ima rječničku natuknicu dar
Wikicitati imaju zbirke citata o temi dar
Wječnik ima rječničku natuknicu poklon