Zahvalnost

Izvor: Wikipedija
Riječ "hvala" na francuskome.

Zahvalnost je pozitivan osjećaj ili stav kao odgovor na iskazanu dobrobit. Zahvalnost se osjeća nakon dobro učinjenog djela prema nama, na primjer, zahvala za pažnju ili uslugu, kao i različiti načini izražavanja toga osjećaja.

Zahvalnost je složen osjećaj, koji se javlja na temelju emocionalne i racionalne procjene o tome što se događa. Izraz je često ritualan. Zahvaljivati se može Bogu, ljudima, životinjama i sl.

U lingvistici, izraz zahvalnosti smatra se posebnim žanrom govora (stabilna kompozicijska i stilska odlika izjave o ovoj temi). Zahvalnost može imati različite karakteristike: izravne i neizravne, ritualne i emocionalne (osobno značenje), motivirane i nemotivirane, verbalne i neverbalne.

U antičko doba, zahvalnost se tumačila kao vrlina i bia je povezana s pravdom. U SAD-u se slavi Dan zahvalnosti, prilikom kojega se zahvavljuje Bogu i ljudima, za darovana dobra.

Iskustvo zahvalnosti povijesno je fokus nekoliko svjetskih religija.[1] Pojam zahvalnosti, opsežno su razmatrali moralni filozofi poput Adama Smitha.[2] Sustavno proučavanje zahvalnosti u psihologiji, počelo je tek oko 2000. godine, možda i zato što je psihologija tradicionalno bila usmjerena više na razumijevanje negativnih, nego pozitivnih osjećaja. Međutim, s dolaskom pokreta pozitivne psihologije,[3] zahvalnost postaje glavni fokus psiholoških istraživanja.[4] Studija zahvalnosti u psihologiji je usmjerena na razumijevanje kratkoročnoga iskustva osjećaja zahvalnosti, individualnih razlika u tome koliko često ljudi osjećaju zahvalnost i odnosu između ova dva aspekta.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zahvalnost

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Emmons, Robert A., and Cheryl A. Crumpler. "Gratitude as a Human Strength: Appraising the Evidence." Journal of Social and Clinical Psychology 19.1 (2000): 56-69. Print.
  2. Smith, A. (1790/1976). The Theory of Moral Sentiments (6th ed.). Indianapolis, IN: Liberty Classics. (Original work published 1790).
  3. http://personalpages.manchester.ac.uk/staff/alex.wood/positive%20psychology,%20past%20present%20and%20possible%20future.pdfArhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2016. (Wayback Machine) Preuzeto 7. prosinca 2013.
  4. http://personalpages.manchester.ac.uk/staff/alex.wood/gratitude%20psychologist.pdfArhivirana inačica izvorne stranice od 31. srpnja 2015. (Wayback Machine) Preuzeto 7. prosinca 2013.