Sveta Lucija (mučenica)

Izvor: Wikipedija
Sveta Lucija
djevica i mučenica
Sveta Lucija djevica i mučenica
Rođena oko 283.
Sirakuza
Preminula 304.
Sirakuza
Kanonizirana prije kongregacije
Spomendan 13. prosinca
Simboli oči
Zaštitnica slijepaca, od pošasti, vida
Zaštitnica gradova, krajeva i država Malte
Zaštitnica zanimanja ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača
Portal o kršćanstvu

Sveta Lucija od Sirakuze (lat. Sancta Lucia Syracusana, „Lucia” od lat. lux – svjetlo; Sirakuza, 283. – Sirakuza, 304.), kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine.

Životopis

Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Relikvije sv. Lucije

Grob sv. Lucije u Veneciji.

Relikvije sv. Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi sv. Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenesene u obližnju crkvu San Germia, gdje su i danas. Venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice. I kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici.

Pučki običaji

Njen dan slavi se 13. prosinca. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana.

Bibliografija

Izvori

  1. Antonio Niero, Sveta Lucija : Djevica i mučenica : Zaštitnica oboljelih na oči, U pravi trenutak, Đakovo, 2008.; II. izdanje 2016., ISBN 9789532084290

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveta Lucija
Nedovršeni članak Sveta Lucija (mučenica) koji govori o svecu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.