Sveta Lucija (mučenica)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sveta Lucija
Sveta Lucija
Rođena oko 283.
Sirakuza
Preminula 304.
Sirakuza
Kanonizirana prije kongregacije
Spomendan 13. prosinca
Simboli slijepaca, mučenika, Malte, epidemija

Sveta Lucija od Sirakuze (283. - 304.), kršćanska mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Njen dan slavi se 13. prosinca. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici.

Relikvije sv. Lucije[uredi VE | uredi]

Relikvije sv. Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi sv. Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenešene u obližnju crkvu San Germia, gdje su i danas. Venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Saint-stub-icon.jpg Nedovršeni članak Sveta Lucija (mučenica) koji govori o svecu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.