Život sa stricem (1988.)

Izvor: Wikipedija
Život sa stricem
RedateljKrsto Papić
ProducentUrania film
CFS Avala film Beograd
Stassen Productions Los Angeles
Kinematografi Zagreb
ScenaristIvan Aralica
Krsto Papić
Mate Matišić
(prema romanu "Okvir za mržnju" I. Aralice)
Glavne ulogeDavor Janjić
Alma Prica
Miodrag Krivokapić
Anica Dobra
Branislav Lečić
Ivo Gregurević
GlazbaBranislav Živković
SnimateljBoris Turković
MontažaRobert Lisjak
ScenografijaTihomir Piletić
Godina izdanja1988.
Trajanje116 min.
Država Hrvatska
SAD
Srbija
Jezikhrvatski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Život sa stricem, hrvatski je dugometražni film iz 1988. godine.[1] Film je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Kraj 1980-ih. Ostarjeli i smrtno bolestan socijalistički dužnosnik Stipan bježi iz bolnice kako bi svojeg nećaka Martina zamolio da ga pokopa uz svećenika. Stipan umire, što Martina prisjeća na događaje koji su doveli do prekida njihovih odnosa. Martin je 1951. polazio učiteljsku školu u Istri. Kad je Stipan obavijestio školske vlasti o Martinovu pismu u kojemu je izrazio sumnju u reforme, Martina su isključili iz škole, a odbijeni metak pogodio ga je u prepone. Njegova djevojka Marta pobjegla je trudna u Trst, a potom u Australiju, gdje je rodila sina Johna...

Kritike[uredi | uredi kôd]

Filmski leksikon je zapisao:

"Strukturiran kao protagonistova retrospekcija, uokvirena stričevom smrću, film je rekonstrukcija razdoblja prvih većih gospodarskih pogrešaka socijalističkog režima, što se manifestiralo u zanemarivanju seljaka u korist industrije i državnih službi, a što je kao izravnu posljedicu imalo napuštanje škole kod seljačke djece, ali i moralne devijacije što čini temeljnu temu djela. Živopisni i jasno karakterizirani likovi smješteni su u podneblje vrlo slično autorovu često korištenu kamenjaru, ali ovaj put s blizinom mora i talijanske obale kao željene granice slobode."[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 10. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Filmski leksikon: Život sa stricem. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. veljače 2021. Pristupljeno 22. svibnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Život sa stricem (1988.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.