Župa sv. Nikole biskupa (Žumberak)

Izvor: Wikipedija
Župa sv. Nikole biskupa
Pripada (nad)biskupiji Zagrebačka nadbiskupija
Dekanat Jastrebarski dekanat

Župa sv. Nikole biskupa u Žumberku župa je Zagrebačke nadbiskupije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Selo i župa Žumberak spominju se u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine. Župna crkva svetog Nikole biskupa i župa spominju se i 1349. godine u sporu oko prikupljanja desetine. U 14. stoljeću područje Žumberka pripojeno je Akvilejskoj patrijaršiji. Od 15. stoljeća Osmanlije preko Žumberka vrše prodore u Kranjsku, te je mnogo žitelja tog prostora pobijeno i raseljeno. Habsburška uprava kasnije naseljava ovo područje. Od 1789. godine župa je ponovno u sastavu Zagrebačke biskupije.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Sjedište župe je selo Žumberak (Bernardići), a pripadaju joj i sela Kupčina Žumberačka, Stupe, Žamarija, Markušići, Bartakovići, Željezno Žumberačko i Veliki Vrh. Do 1996. godine ovom župom upravljao je oštrčki župnik Mirko Žabčić.Trenutno župom upravlja župnik župe Pribić.

Sakralni objekti[uredi | uredi kôd]

Na podrućju župi nalaze se župna crkva sv. NIkole biskupa i dvije kapele. Kapela sv. Roka nalazi se u Žumberačkoj Kupčini, a kapela Srca Isusova u Markušićima.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

O župnoj crkvi sv. Nikole biskupa 2017. godine objavljena je monografija Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši, Konzervatorsko-restauratorski radovi, crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta