Alfred Sisley

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Alfred Sisley
impresionizam
Alfred Sisley
Fotografija iz 1882
Rođenje 30. listopada 1839.
Pariz, Francuska
Smrt 29. siječnja 1899.
Moret-sur-Loing, Francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež
Praksa Pariz, Fontainebleau, Cardiff, Moret-sur-Loing
Utjecali Claude Monet, William Turner, i Camille Pissarro
Poznata djela Poplava kod Port-Marlyja i dr.
Portal o životopisima

Alfred Sisley (30. listopada, 1839. – 29. siječnja, 1899.) bio je britanski impresionistički slikar pejzaža koji je živio i slikao u Francuskoj.

Život i djelo[uredi VE | uredi]

Sisley je rođen u Parizu od engleskih roditelja, Williama Sisleya i Felicije Sel. Sisleyevi studentski radovi su nažalost svi izgubljeni, a za njegov trenutno najraniji rad, Lane near a Small Town veruje se da je naslikan oko 1864. god. Ranih 1860-ih studira slikarstvo u ateljeu Charlesa Glera, gdje se upoznaje sa slikarima kao što su Frederic Basille, Claude Monet i Auguste Renoir. Zajedno su slikali pejzaže na otvorenom kako bi što bolje realizirali pad sunčeve svjetlosti na ostale objekte u prirodi. Zahvaljujući ovom pristupu sa življim tonovima i jačim bojama, koja je tada bila inovativna, Sisleyova platna su pružala nešto što je tadašnja publika prvi put vidjela. Za razliku od njegovih impresionističkih kolega kojima je loše išlo, Sisleyu je otac pomagao i slao mu je novaca kad god bi mu zatrebalo.

Kasnijih 1860-ih ulazu u vezu sa Eugenie Lescouezec, s kojom će imati dvoje dece. Ta veza će potrajati 30 godina sve do njene smrti, tri mjeseca pre samog Sisleya 1899. godine. Sisley se nalazio u Londonu s Claudeom Monetom 1871. godine, kad je otkrio slike Williama Turnera i najverovatnije Johna Constablea. Ovo otkriće veoma je utjealo na njega kao impresionističkog slikara, i na sljedećim slikama se može videti utjecaj ovih engleskih slikara. Među impresionistima Sisley je bio u sjeni Moneta, čiji su radovi bili mnogo traženiji, unatoč tomu što je Sisley bio manje eksperimentalni slikar od samog Moneta. Do kraja života živio je u siromaštvu i preminuo je u Moret-sur-Loing napunivši 59 godina.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Alfred Sisley.