Ankica Lepej

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Ankica Anita Lepej (1948. – Zagreb, 18. siječnja 2022.) bila je hrvatska bankovna službenica. Javnosti je poznata po otkrivanju tajnog bankovnog računa i sredstava supruge hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - Ankice Tuđman.

Živjela je u Zagrebu i radila kao bankovna službenica u središtu Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.[1]

1998. saznala je da je Ankica Tuđman, supruga prvog predsjednika Hrvatske, položila 210 000 njemačkih maraka i 15 000 dolara na neprijavljen bankovni račun. Banka je u Jutarnjem listu ponudila nagradu od milijun kuna za bilo kakvu informaciju o zviždaču. Lepej se sama prijavila odvjetniku, ali je ipak dobila otkaz u banci (samo 11 mjeseci do mirovine) i bila je uhićena. Optužbe su u konačnici odbačene. Podrška javnosti bila je velika, kako s potpisivanjem peticije (suorganizator je bio Vlado Gotovac), tako i u medijima (Latinica).

Njezin suprug bio je žrtva[nedostaje izvor] korupcije u privatizaciji i obitelj je bila primorana prodati stan kako bi preživjela. Grad Zagreb im je 2006. omogućio smještaj u javnim stambenim objektima.[2]

Napisala je knjigu Istina – Savjet iznad bankarske tajne u kojoj je opisala svoje iskustvo.

Patila je od dugotrajnih zdravstvenih komplikacija povezanih s rakom. Umrla je od komplikacije COVID-19 u Zagrebu 18. siječnja 2022., tijekom pandemije COVID-19 u Hrvatskoj.

Grad Zagreb donio je odluku da se jedna ulica nazove po Ankici Lepej.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]