cd (naredba)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Cd (Unix))

cd je naredba dostupna u većini operacijskih sustava za mijenjanje tekućeg direktorija (od engl change directory), kako Unix/Linux, tako i u DOS-u, Microsoftovim Windowsima itd. Jedini parametar naredbe (zajednički na svim operacijskim sustavima) je ime direktorija u koji se želi prijeći.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

cd ..

Promijeni tekući direktorij u onaj jedan stupanj iznad.

Implementacija naredbe cd ipak se ponešto razlikuje na raznim operacijskim sustavima, npr. naredba cd bez argumenata na Unix sustavima služi promjeni tekućeg direktorija u korisnikov početni, najčešće /home/korisnik direktorij, dok u DOS-u i Windowsima cd bez argumenata ispisuje cijelu putanju tekućeg direktorija (Unix ekvivalent je pwd).

Jedini važniji poseban slučaj je DOS, kod kojeg se stablo direktorija odnosno datotečnog sustava ne gradi od korijena (/ na Unix-u), nego postoje odvojeni diskovi koji zauzimaju slova abecede - flopy su najčešće bili A: i B:, a tvrdi diskovi C:, D:, itd. i svaki od njih ima svoj korijenski direktorij.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. msdn.com, "Why does each drive have its own current directory?", objavljeno 11. listopada 2010., pristupljeno 14. kolovoza 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Cd (naredba) koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.