Courmayeur

Koordinate: 45°47′N 6°59′E / 45.783°N 6.983°E / 45.783; 6.983
Izvor: Wikipedija
Courmayeur

Koordinate općine nalaze se izvan karte.

Regija:Valle d'Aosta
Koordinate:45°47′N 6°59′E / 45.783°N 6.983°E / 45.783; 6.983
Visina:1224-4810 m
Površina:158 km2
Stanovništvo:2,870 (2010.)
Gustoća stanovništva:14 km2 stan./km2
Poštanski broj:11013
Pozivni broj:0165
ISTAT-broj:007022
Svetac zaštitnik:San Pantaleone / Saint Pantaléon
Courmayeur na karti Italija
Courmayeur
Courmayeur
Courmayeur (Italija)
Službena stranica:courmayeur.it

Courmayeur je gradić u Italiji te općina u najrjeđe naseljenoj talijanskoj županiji Valle d'Aosti, u sjevernoj Italiji. Nalazi se u podnožju vrha Mont Blanc, blizu tromeđe Francuske, Švicarske i Italije. Courmayeur dijeli administraciju nad Mont Blancom sa susjednom općinom Saint-Gervais-les-Bains koja se nalazi u Francuskoj. Ipak, vrh Mont Blanca pripada općini Saint Gervais les Bains, no Courmayeur je svejedno općina koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u čitavoj Italiji. Courmayeur je inače najzapadnija općina Valle d'Aoste.

Turizam[uredi | uredi kôd]

Courmayeur je zbog slikovitih planina, prelijepog krajolika i svježeg planinskog zraka atraktivna destinacija kroz čitavu godinu. Razvijen je zimski turizam, s obzirom na to da je jedno od najpoznatijih europskih skijališta. Također, ljeti je Courmayeur popularno odredište za mnogobrojne planinare. Još jedna planina koja okružuje Courmayeur je Mont Chétif. To je planina pogodna za planinarenje, a na njenom vrhu se nalazi kip Djevici Mariji koji se može vidjeti iz čitavog grada. Isto tako ljudi se bave seoskim turizmom. U Courmayeuru se nalazi i botanički vrt Giardino Botanico Alpino Saussurea, koji se opisuje kao najviši europski botanički vrt. Također, u Courmayeuru se od 1991. svakog prosinca održava i filmsko-književni događaj Courmayeur Noir Film Festival.

Prijevoz i odmor[uredi | uredi kôd]

Pogled na Courmayeur iz grada Dolonne

Courmayeur je dobro povezan sa sjeverozapadnom Italijom (220 kilometara od Milana). Tunel Mont Blanc, dug 11.6 kilometara, povezuje njegovu okolicu s Francuskom. Lyon je udaljen 240 kilometara i do njega se može doći za nekoliko sati. Švicarska, odnosno grad Ženeva, od Courmayeura je udaljena samo 100 kilometara. Od središta županije, grada Aoste, Courmayeur je udaljen 27.5 kilometara. Dolonne, sestrinski grad Courmayeura, ima mnogo rezidencija i hotela, kao i veliki sportski centar. S Courmayeurom je povezan mostom.

Klima[uredi | uredi kôd]

Courmayeur se nalazi na nadmorskoj visini od 1224 do 4810 metara, te podno Alpa, pa tu prevladava alpska klima, uglavnom s kratkim i hladnim ljetima te hladnim zimama s puno snijega.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

U Courmayeuru živi 2.870 stanovnika,[1] a većina su Talijani. Prema podacima ISTAT-a, u Courmayeuru je 132 stanovnika netalijanskog podrijetla. Najzastupljeni su Rumunji, kojih je 32, odnosno 1,09% čitavog stanovništva grada. Vrlo je rijetko naseljen, u njemu živi samo 14 stanovnika po jednom četvornom kilometru.

Poznate osobe vezane uz Courmayeur[uredi | uredi kôd]

Pogled s trga Joseph-Marie Henry
Pogled s trga Joseph-Marie Henry

Joseph-Marie Henry - prezbiter, alpinist i botaničar
Mario Puchoz - alpinist
Émile Rey - alpinist i alpski vodič
Sergio Viotto - alpinist
Jules Brocherel - etnolog, alpinist, istraživač i osnivač knjižničarskog sustava Valle d'Aoste
Arturo Ottoz - alpski vodič
Gigi Panei - učitelj skijanja i alpski vodič

Izvori[uredi | uredi kôd]

<references>[1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 21. srpnja 2013. (Wayback Machine)