Dragan Stojković Bosanac

Izvor: Wikipedija
Dragan Stojković - Bosanac
Dragan Stojković Bosanac
Životopisni podatci
Rodno ime Dragan Stojković
Rođenje 2. prosinca 1953., Sarajevo, SR Bosna i Hercegovina, FNR Jugoslavija
Djelo
Razdoblje 1980-ihdanas
Važniji suradnici Ana Bekuta, Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Ferid Avdić, Miloš Bojanić, Nada Obrić, Usnija Redžepova, Lepa Lukić, Biljana Jevtić, Merima Njegomir i drugi.
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Dragan Stojković - Bosanac (Sarajevo, 2. prosinca 1953.)[1] bosanskohercegovački je glazbenik, skladatelj i harmonikaš.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dragan je rođen u Sarajevu gdje je proveo i kratko razdoblje djetinjstva. Odrastao je u hercegovačkoj općini Konjic, a inače je rodom iz Srbije. Otac mu je Leskovčanin, a majka iz Šapca. Završio je gimnaziju, osnovnu glazbenu školu i ekonomski fakultet. Od malih nogu je zavolio instrument harmoniku koja mu je stjecajem okolnosti donijela slavu početkom osamdesetih. Oženjen je suprugom Dunjom s kojom ima sina Aleksandra i kćer Aleksandru.

Sredinom osamdesetih, Bosanac je sa svojim orkestrom surađivao s mnogim imenima tadašnje jugoslavenske narodne glazbe, kao što su: Hanka Paldum, Nada Obrić, Lepa Lukić, Snežana Đurišić, Halid Bešlić, Ana Bekuta, Miloš Bojanić i mnogi drugi.

Angažman u Zvezdama Granda[uredi | uredi kôd]

Od samih početaka regionalnog glazbenog natjecanja Zvezde Granda, Bosanac je aktivan član stručnog žirija.

U sezoni 2018./2019. ovog uspješnog show programa, Dragan postaje mentor određenom broju natjecatelja koji su ga izabrali u prvom krugu. U sljedećim krugovima, dužan je bio pripremiti natjecatelje koji su mu ukazali povjerenje kako bi se mogli nadmetati s kandidatima ostalih mentora i mentorica - Marija Šerifović, Jelena Karleuša, Ana Bekuta, Đorđe David, Viki Miljković te mentor Grand Produkcija koju predstavljaju direktor programa Saša Popović i glazbena urednica Snežana Đurišić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) sveopoznatima.com. Biografija Dragana Stojkovića Bosanca. sveopoznatima.com. Pristupljeno 20. svibnja 2019.