Dragutin Ciotti

Izvor: Wikipedija
Dragutin Ciotti
Državljanstvo
Osvojena odličja
Gimnastika
Olimpijske igre
bronca Amsterdam 1928. momčadski

Dragutin Ciotti (Sušak, 19. listopada 1905.17. ožujka 1974.), hrvatski gimnastičar. Prvi hrvatski gimnastičar koji je nastupio na Olimpijskim Igrama i ujedno osvojio i odličje (OI u Amsterdamu 1928).[1]

Rodio se u obitelji oca Talijana, učitelja Giuseppea Ciottija i majke Hrvatice Albine Ciotti, rođene Blečić. Bio je sedmo od desetero djece.

Burnih godina u riječkom kraju nakon prvog svjetskog rata kad je bilo upitno kome će dopasti taj kraj, Ciotti je izabrao živjeti u Kraljevini SHS te nastupati za iste.

Bio je velikim ljubiteljem gimnastike. Vježbao je u prostorijama hrvatskog tjelovježbačkog društva, Sokola. Uspio je ući u državnu reprezentaciju u vrijeme kad je bila jednom od triju najjačih na svijetu. Malo je tko od Hrvata u ono vrijeme to uspio (njegov mještanin Rafajlo Ban)

Nastupao je za Kraljevinu Jugoslaviju. Bio je član Sokolskog Društva Sušak-Rijeka. Osvajač je brončane medalje na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928.

Zbog specifičnih okolnosti pogrešno ga se smatralo slovenskim športašem. Radi se o tome da je jedini Hrvat u izabranoj vrsti gimnastičara među Slovencima, a povrh toga imao je neslavensko prezime.

Poslije športske karijere radio je u poduzećima koji su se bavili drvom: Jugodrvu, Transjugu, Exportdrvu.

Sa športašima je do kraja života ostao u bliskoj svezi. Bio je blizak s roditeljima poznatog hrvatskog športaša Zdravka Ćire Kovačića te sa supruzinim rođakom, hrvatskim vaterpolskim olimpijcem Ivanom Jobom Kurtinijem.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • HOO Eduard Hemar: Dragutin Ciotti - zaboravljena hrvatska olimpijska medalja
  • Sušačka revija Jelena Androić: Zaboravljeni riječki olimpijac
  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. kolovoza 2016. Pristupljeno 28. travnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]