Felacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Žena izvodi felaciju nad muškarcem

Felacija je vrsta oralnog seksa koja se izvodi stimulacijom muškog spolnog organa. Može se koristiti u svrhu postizanja orgazma ili kao predigra prije samog seksualnog čina. Također, felacija se katkad prakticira za vrijeme trudnoće kao zamjena za vaginalni seks, kako bi partneri izbjegli eventualne poteškoće i opasnosti od seksa u visokom stadiju trudnoće.

U Hrvatskoj se u svakodnevnom govoru, felacija se najčešće opisuje pojmom pušenje, dok se na engleskom taj izraz navodi kao blow job.

Etimologija[uredi VE | uredi]

Izraz felacija dolazi od latinskog glagola fellare iz kojeg se izvodi imenica fellatus.

Povijest[uredi VE | uredi]

Tehnika felacije bila je poznata u drevnoj Grčkoj i Japanu, a spominje se i u indijskoj knjizi Kama Sutra, kao i na keramici kulture Mochu koja je cvala na području današnjeg Perua od 2. do 9. stoljeća.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Ilustracija Édouard-Henri Avril

Felaciju je moguće izvoditi na više načina. Kod obične felacije, primatelj oralno zadovoljava davatelja bilo da klekne pred njim ili da spusti glavu. Kod poze 69, partneri obostrano pružaju jedno drugome oralno zadovoljstvo. Metoda deep-throating označava seksualni čin pri kojem primatelj u potpunosti prima čitav penis u usta sve do grla, što je teško za naučiti zbog prirodnog refleksa koji tjera na povračanje.

Zdravstveni rizici[uredi VE | uredi]

Osobita pozornost pri oralnom seksu mora se pridavati higijeni. Ne postoji mogućnost postizanja trudnoće na osnovi prakticiranja oralnog seksa, no s druge strane oralni seks nije sigurna metoda za izbjegavanje spolno prenosivih bolesti. Prakticiranjem takvih seksualnih metoda, sudionici se mogu zaraziti virusom HIV-a, kao i nekim drugim bolestima, poput hepatitisa, herpesa, klamidije i gnoreje. Ipak, vjerojatnost zaraze je nešto manja nego kod upražnjavanja vaginalnog i analnog seksa, iako postoji.

Kontroverzije[uredi VE | uredi]

U nekim sredinama, kao i među pojedincima postoji negativna percepcija o felaciji, budući da je se na jedan način interpretira kao odnos dominacije davatelja nad primateljem čiji se položaj doživljava kao podložnički, jer primatelj često kleči pred davateljem. Iz takvog odnosa, žene izvode zaključke o felaciji kao obliku seksualnog podčinjavanja. Međutim, od kada se ravnopravnost spolova protegnula i na seksualnost, heteroseksualni parovi sve češće naizmjenice upražnjavaju oralni seks, bilo istovremeno (poza 69) ili naizmjenično (vidi: kunilingus).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Felacija