Giovanni Battista Marchesetti

Izvor: Wikipedija

Giovanni Battista Marchesetti (poznat i kao Juan Bautista Marqueseti, Ivan Krstitelj Marchesetti; Rijeka, 10. prosinca 1704.Candelaria, Paragvaj, 5. veljače 1767.), hrvatsko-talijanski isusovac, misionar u Paragvajskim redukcijama.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Njegovi su se preci krajem 16. stoljeća iz Trsta doselili u Rijeku, gdje će članovi te patricijske obitelji generacijama obnašati razne javne službe. Godine 1695. Marchesettijev otac Giovanni Giorgio, gradski vijećnik i sudac, sklapa brak s riječkom plemkinjom Annom Monaldi, koja će mu roditi petero djece.[1]

G. B. Marchesetti jedan je od mnogobrojnih mladih srednjoeuropskih isusovaca koji su se, poneseni željom za širenjem katoličanstva, priključili tzv. “stranom kontingentu” članova Družbe Isusove koji su u tijeku gotovo dvaju stoljeća bili aktivni kao misionari u španjolskim potkraljevstvima u Sjevernoj i Južnoj Americi.

U Argentinu je stigao 1734. i ondje, nakon priprema u Córdobi, od 1738. do smrti djelovao kao misionar i upravitelj u sedam gradova ili redukcija (Corpus, San Juan Bautista, Apostoles i dr.). U Nuestra Señora de Fe je uveo plantažni uzgoj košenila za proizvodnju grimiznih boja te priređivanje lijekova i začina. Organizirao je i vojnu obranu grada. Uspješno je pokrenuo proizvodnju i trgovinu misijskim poljoprivrednim kulturama (čaj maté, duhan, šećer, sukno i dr.).

U državnom arhivu u Buenos Airesu (Archivo General de la Nación) sačuvana je prepiska oca Marchesettija sa subraćom te određeni broj pisama u kojima njegova subraća govore o njemu. Sva pisma su na španjolskom jeziku, a 2015. godine objavljena su u knjizi Paragvajska pisma suautora Mirjane Polić Bobić i Mije Koradea u izvorniku i u prijevodu na hrvatski jezik.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Giovanni Kobler, Memorie per la storia della liburnica città di Fiume, Trst, 1978, sv. 3, str. 168.-169.
  2. Orieta Lubiana, „Ciklus predavanja u sklopu projekta Colloquia Fluminensia – razgovori s baštinom u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka“, Knjižničar/ka: časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2017., str. 151.-152.
  3. Marchesetti, Ivan Krstitelj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. LZMK. Pristupljeno 15. travnja 2021.