Hrvatski kulturni klub

Izvor: Wikipedija
Hrvatski kulturni klub
Naziv udrugeHrvatski kulturni klub
Skraćeni nazivHKK
PredsjednikŠime Šimatović
Damir Matković (od 2018.)
Datum osnivanja1944.
Adresa udrugeTrg Republike Hrvatske 10, Zagreb

Hrvatski kulturni klub hrvatska je udruga čiji ciljevi su njegovanje, razvoj i promicanje svih oblika hrvatskog kulturnog stvaralaštva, promicanje hrvatske kulture u svijetu i skrb za ostvarivanje kulturnih, društvenih i drugih interesa građana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Preteča Hrvatskog kulturnog kluba je Klub Topusko, osnovan na Kongresu kulturnih radnika Hrvatske u Topuskom 1944. godine. Program kluba od njegova osnutka poticanje je i ostvarivanje programa hrvatskog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kroz organiziranje tribina, promocija, koncerata, izložbi, te akcija u području povezivanja umjetnosti i znanosti s gospodarstvom. Članovi kluba su akademici, znanstvenici, intelektualci, te kulturni i drugi javni djelatnici.

Godine 1990. ime kluba promijenjeno je u Hrvatski kulturni klub. Sjedište kluba u zagrebačkom je Muzeju za umjetnost i obrt.

Dugogodišnji predsjednik kluba bio je Šime Šimatović, a od 2018. predsjednik je Damir Matković.

Opera u gostima[uredi | uredi kôd]

Uz novčanu potporu Grada Zagreba, klub kroz program Opera u gostima promiče hrvatsku kulturu u manje razvijenim sredinama, prvenstveno u područjima koja su stradala tijekom Domovinskog rata. U sklopu ovog programa Hrvatski kulturni klub školskoj djeci siromašnih i u Domovinskom ratu stradalih mjesta kao osnovni instrument glazbenog odgoja donira pijanino, te organizira koncerte operne glazbe u izvedbi opernih prvaka. Tijekom godina dodijeljeno je više desetaka pijanina.

Godišnja nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu[uredi | uredi kôd]

Posebnu pozornost u svom djelovanju klub poklanja prijateljima Hrvatske u svijetu, osobito nastojanjem da ih bude što više kako bi svojim znanstvenim, stručnim i kulturno-umjetničkim potencijalima pridonijeli promicanju hrvatske kulture u svijetu, te zbližavanju hrvatskog naroda s drugim narodima i njihovim kulturama. S tim ciljem, u suradnji s INA-om, od 1994. godine zaslužnim pojedincima i ustanovama dodjeljuje se Nagrada INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Izvori[uredi | uredi kôd]