Hrvoje Gračanin

Izvor: Wikipedija
Hrvoje Gračanin

Hrvoje Gračanin prima nagradu "Vjekoslav Klaić" 2018. godine
Rođenje 28. studenoga 1973.
Zagreb
Polje Povijest
Institucija Filozofski fakultet u Zagrebu
Alma mater Filozofski fakultet u Zagrebu
Istaknute nagrade Nagrada Vjekoslav Klaić za popularizaciju povijesne znanosti (2018.)
Portal o životopisima

Hrvoje Gračanin (Zagreb, 28. studenoga 1973.), hrvatski povjesničar, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu, a zatim upisao jednopredmetnu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1998., a doktorirao 2008. godine radom "Povijest savsko-dravsko-dunavskog međurječja u kasnoj antici i ranome srednjem vijeku". Doktorat je kasnije objavljen kao knjiga pod naslovom "Južna Panonija u kasnoj antici i ranom srednjovjekovlju (od konca 4. do konca 11. stoljeća)".

Područje njegova znanstvenog interesa prije svega je kasna antika i rani srednji vijek te povijest Bizantskog Carstva. Objavio je više stotina znanstvenih članaka te nekoliko knjiga i prijevoda izvora.[1] U njegovom opusu posebno se ističe rad na popularizaciji znanosti - dugogodišnji je suradnik popularnih časopisa kao Meridijani te portala kao Jutarnji list[2] i Stara povijest.[3] Za svoj rad dobio je 2018. godine nagradu „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti.[4]

Od 2010. do 2019. bio je glavni urednik časopisa "Radovi Zavoda za hrvatsku povijest". Jedan je od osnivača i trenutni predsjednik Hrvatskog društva za bizantske studije (osnovano 2016. godine).[5][neaktivna poveznica]

Na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu predaje kolegije iz kasnoantičke i srednjovjekovne povijesti te drži nekoliko diplomskih radionica.

Izvori[uredi | uredi kôd]