King Diamond

Izvor: Wikipedija
King Diamond
King Diamond uživo na festivalu Tuska Open Air 2013.
Ime u rodnom listuKim Bendix Petersen
Poznat/a i kaoKing Diamond
Rođen/a14. lipnja 1956.
Kopenhagen, Danska
Žanr/oviheavy metal
Zanimanjepjevač, skladatelj, glazbenik, producent
Instrumentvokal, klavijature
Djelatno razdoblje1974. – danas
Producentska kućaRoadrunner, Metal Blade
AngažmanKing Diamond, Mercyful Fate
Internetska stranicaSlužbena stranica

Kim Bendix Petersen, poznatiji kao King Diamond (Kopenhagen, 14. lipnja 1956.), danski je heavy metal-glazbenik. Kao pjevač poznat je po snažnom i širokom rasponu kontratenorskog pjevačkog glasa, a naročito po svojim dalekosežnim krikovima u falsetu. Glavni je pjevač i tekstopisac sastava Mercyful Fate i istoimenog sastava King Diamond. U studiju također svira klavijature i gitare, no na koncertima samo pjeva. Poznat je po mračnome lirskom sadržaju, pričama u pjesmama i po upečatljivom izgledu na pozornici (osobito bijelo-crnome licu). Nadahnuo je razne rock i metal-sastave kao što su Metallica, Slayer i Cradle of Filth.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Početci[uredi | uredi kôd]

Prvi Diamondov sastav bio je rock-sastav Brainstorm (od 1974. do 1976.), u kojem je Jeanette Blum (Jean Blue) pjevala i svirala bas-gitaru, Michael Frohn (Mike West) svirao je gitaru, a Jes Jacobsen (Jesse James) svirao je bubnjeve. Diamond je poslije napustio taj sastav i pridružio se danskoj hard rock-skupini Black Rose kao pjevač. Počeo je eksperimentirati s teatralnim nastupima nadahnutima filmovima strave i oblikovati zlonamjeran kvazisotonistički lik na sceni. Napustio je Black Rose i pridružio se punk-metal-skupini Brats, u kojoj je upoznao Hanka Shermanna. Michael Denner, također član Bratsa, zamolio ih je da se pridruže njegovu projektu Danger Zone. U toj je skupini svirao i Timi Hansen. Godine 1981. svi navedeni glazbenici osnovali su Mercyful Fate.

Mercyful Fate[uredi | uredi kôd]

Diamond je napustio Mercyful Fate nakon objave albuma Don't Break the Oath 1984. i popratne turneje (na kojoj je skupina prvi put svirala u SAD-u). S dvojicom glazbenika iz sastava osnovao je skupinu King Diamond.

Mercyful Fate ponovno se okupio 1993. i snimio je pet studijskih albuma. Godine 1999. Diamond i Hank Shermann odsvirali su pjesmu "Evil" uživo s Metallicom. Na tom nastupu Diamondovo lice nije bilo crno-bijelo.

Godine 2000. odlučio je privremeno odgoditi daljnji rad Mercyful Fatea i posvetiti se samostalnoj karijeri. Sastav se potom još jednom okupio i otišao je na turneju po Sjevernoj Americi.

Dana 1. kolovoza 2019. Mercyful Fate najavio je da se ponovno okupio i da će otići na europsku turneju.[1]

King Diamond[uredi | uredi kôd]

Nakon prvog raspada Mercyful Fatea Diamond je s Michaelom Dennerom i Timijem Hansenom osnovao skupinu King Diamond.[2] Godine 1986. objavila je debitantski studijski album Fatal Portrait. U toj je grupi također svirao švedski bubnjar Mikkey Dee, poznatiji kao bubnjar sastava Motörhead. Kad se Mercyful Fate ponovno okupio 1993., Diamond je i dalje bio posvećen samostalnoj karijeri. Sastav je objavio 12 studijskih albuma, a Diamond je s gitaristom Andyjem LaRocquom postao jedini član sastava koji se pojavio na svim albumima. Posljednji album Give Me Your Soul... Please objavljen je 2007.[3]

Uzori[uredi | uredi kôd]

Diamonda su nadahnuli Arthur Brown, Alice Cooper, Ronnie James Dio, Ian Gillan, Ozzy Osbourne i Robert Plant.

U biografiji na njegovim službenim internetskim stranicama piše da su prva dva albuma koja je kupio Fireball Deep Purplea i Master of Reality Black Sabbatha.[4]

Članovi samostalnog sastava Kinga Diamonda[uredi | uredi kôd]

Treutna postava
Bivši članovi
Bivši koncertni članovi
  • Michael Moon – gitara (1987.)
  • Pontus Egberg – bas-gitara (2014.)
  • Hel Pyre – dodatni vokal (2017.)

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Samostalni albumi
Mercyful Fate

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pattillopublished, Alice. 2. kolovoza 2019. Mercyful Fate bring original lineup back to home turf in Copenhell 2020. loudersound (engleski). Pristupljeno 14. siječnja 2023.
  2. King Diamond - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 14. siječnja 2023.
  3. King Diamond - Give Me Your Soul... Please - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 14. siječnja 2023.
  4. Wayback Machine. web.archive.org. 16. siječnja 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. siječnja 2013. Pristupljeno 14. siječnja 2023. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)