La paloma

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma La paloma. Za druga značenja pogledajte La paloma (razdvojba).
La paloma
Golubica
La paloma (3'23")
Snimka: Beniamino Gigli

Skladatelj Sebastián de Iradier
Nastanak oko 1860.
Forma habanera
Tonalitet C-dur
Broj stavaka 1
Trajanje 3 do 4 minute

La paloma (šp. Golubica) je skladba španjolskog skladatelja Sebastiána de Iradiera iz 19. stoljeća. Najpoznatiji je predstavnik žanra habanera. Od nastanka je stekla veliku popularnost i spada među djela koja su najčešće pjevana, obrađivana i snimana.

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Sebastián de Iradier Salaverri bio je španjolski skladatelj iz razdoblja romantizma. Bio je nastavnik pjevanja u Madridu i Parizu, gdje je na preporuku svog izdavača promijenio prezime u Yradier. Poznat je po habanerama, koje je skladao pod utjecajem boravka na Kubi. Najpoznatije skladbe su La paloma (Golubica) i El arreglito (Zaruke; Bizet ju je preradio u svoju čuvenu habaneru L’amour est un oiseau rebelle – Ljubav je buntovna ptica).

Ne zna se točno kad je nastala La paloma. Pretpostavlja se da je nastala prije 1860. godine kao skladba za klavir i glas. Nepoznat je također i datum premijere skladbe. Po nekim izvorima, pjesma je prvi put otpjevana 1863. godine u Teatro Nacional de Mexico, s carem Maksimilijanom Prvim u publici. Izvorni tekst je na španjolskom jeziku, a pjesma se na njemačkom i francuskom jeziku javlja 1860-ih godina i širi svijetom.

O glazbi[uredi | uredi kôd]

Izvorna orkestracija je vjerojatno glas i klavir, ali su se vremenom pojavili bezbrojni aranžmani, od kojih je poznatiji aranžman za solo gitaru Francisca Tárrege.

Tonalitet: C-dur

Skladba je u 2/4 taktu u tempu allegretto. Tipičan je primjer habanere.

Međutim, u aranžmanima se javlja u mnogim drugim oblicima, a najčešće kao tango, kome je habanera srodna.

Trajanje skladbe je oko 3 do 4 minute.

Utjecaj[uredi | uredi kôd]

Skladba je popularna od svog nastanka. U izvorima se navodi da je s više od 2000 verzija najčešće snimana pjesma. Međutim, u Guinnessovoj knjizi rekorda naveden je rekord po kome je za skladbu Summertime iz opere Porgy i Bess Georgea Gershwina na dan 1. lipnja 2017. godine postojao 67.591 zapis. Bez obzira na brojke, La Paloma je nesumnjivo veoma popularna. Izvodili su je bezbrojni pjevači, solisti i grupe u cijelom svijetu. Među njima su i Ivo Robić (na hrvatskom i njemačkom jeziku) i Mišo Kovač.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]