Ledeni čaj

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Ledeni čaj

Ledeni čaj oblik je hladnog čaja i obično se poslužuje u čaši s ledom.

Može i ne mora biti zaslađen. Ledeni čaj također je popularan kao pakirano piće. Može se miješati s aromatiziranim sirupom, s uobičajenim okusima kao što su: limun, breskva, malina, limeta, marakuja, jagoda i višnja.[1]Dok većina ledenih čajeva dobiva aromu od listova čaja (lat. Camellia sinensis), biljni čajevi također se ponekad poslužuju hladni i nazivaju se ledeni čajevi.

Ledeni čaj ponekad se priprema natapanjem čaja u vodi i ostavljanjem da se namoči duže vrijeme na nižoj temperaturi (jedan [sat]] na suncu, za razliku od uobičajenih 5 minuta na 80-100 °C. U nekim ga zemljama nazivaju "čaj za sunčanje". Osim toga, ponekad se ostavlja i preko noći u hladnjaku.

Još 1823. godine grofica Marguerite od Blessingtona pisala je o konzumaciji ledenog čaja u Napulju.[2] Najstariji tiskani recepti za ledeni čaj potječu iz 1870-ih. U svojoj kuharici iz 1871., Mary Ann Bryan Mason napisala je o ledenom čaju: :...trebao bi biti dobro zaleđen". Dvije od najranijih kuharica s receptima za ledeni čaj su "The Buckeye Cookbook" Estelle Woods Wilcox, prvi put objavljena 1876., i "Housekeeping in Old Virginia" Marion Cable Tyree 1878.

Ledeni čaj počeo se pojavljivati u Sjedinjenim Državama tijekom 1860-ih. Isprva viđen kao novost, tijekom 1870-ih postao je prilično raširen. Recepti su se pojavljivali u tisku, ledeni čaj nudio se na hotelskim jelovnicima i prodavao se na željezničkim postajama. Popularnost mu je naglo porasla nakon što ga je Richard Blechinden predstavio na Svjetskom sajmu 1904. u St. Louisu.

Ledeni čaj koji se prodaje u trgovinama, može biti s mnogo dodanih šećera pa tako u boci ledenog čaja može biti i do 60 g šećera.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Natural beverages. Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban (First ed.). Duxford, United Kingdom. 2019. ISBN 978-0-12-816690-1. OCLC 1105557044
  2. Mason, M.A.B. (1871). The Young Housewife's Counsellor and Friend: Containing Directions in Every Department of Housekeeping: Including the Duties of Wife and Mother. J.B. Lippincott & Company. p. 127.
  3. Otkrivamo tajnu: 10 namirnica za koje niste ni znali da su krcate šećerom Fitness.com.hr Preuzeto 9. siječnja 2024.