Leopold II. Belgijski

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Leopold II. Belgijski
Kralj Belgije
Vladavina 1885.1909.
Prethodnik Leopold I. Belgijski
Nasljednik Albert I. od Belgije
Puno ime Léopold Louis Philippe Marie Victor
Leopold Lodewijk Filips Maria Victor
Otac Leopold I. Belgijski
Majka Louise od Orléansa
Rođenje 9. travnja 1835., Bruxelles
Smrt 17. prosinca 1909., Laeken

Leopold II. (fra. Léopold Louis Philippe Marie Victor, niz. Leopold Lodewijk Filips Maria Victor; Bruxelles, 9. travnja 1835. – Laeken, 17. prosinca 1909.) bio je kralj Belgije. On je drugi sin kralja Leopolda I., koga je naslijedio 1865. i ostao na prijestolju do smrti 1909.[1] Bio je brat Šarlote, carice Meksika i bliski rođak kraljice Viktorije.

Najpoznatiji je kao osnivač i jedini vlasnik Slobodne Države Kongo, njegovog osobnog privatnog projekta. Ova kvazi-država uključivala je teritorij današnje Demokratske Republike Kongo. Nad domaćim stanovništvom vršena su masovna ubojstva i genocid. Eksploatacija gume i bjelokosti u Kongu temeljila se na prisilnom radu, što je rezultiralo smrću deset milijuna Kongoanaca.[2] Kongo je bio njegova osobna domena i njegov osobni poslovni projekt. Bio je prijatelj s Henryjem Mortonom Stanleyem, istraživačem Afrike. Poljsko-britanski pisac Joseph Conrad napisao je svoju čuvenu pripovijetku “Srce tame” nakon što je plovio rijekom Kongo 1890. i vidio zvjerstva koja Leopoldov režim provodi pod izlikom širenja progresa i civilizacije.[3] Vijesti o genocidu s vremenom su došle do Europe. Jedan od prvih koji su progovorili o Leopoldovoj tiranskoj vladavini Kongom bio je američki vojnik James Washington Williams – opisujući ih u pismu predsjedniku SAD-a, prvi je upotrijebio izraz “zločin protiv čovječnosti”.[4]

Pod pritiskom belgijske, europske i svjetske javnosti, Leopold II. bio je 1908. prisiljen ustupiti Slobodnu Državu Kongo belgijskoj državi.[5]

Oženio se 22. kolovoza 1853. s Mariom Henriettom Annom von Habsburg-Lorraine, nadvojvotkinjom od Austrije. S njom je imao tri kćeri i jednog sina koji je umro u dobi od 10 godina. Imao je još 2 izvanbračna sina s francuskom prostitutkom koju je oženio 5 dana prije smrti.

U Belgiji su za njegova vremena izgrađena mnoga reprezentativna zdanja u Bruxellesu, Ostendeu i Antwerpenu. Ipak, bio je vrlo nepopularan kralj među svojim podanicima.

Naslijedio ga je njegov nećak, Albert Leopold (kralj Albert I. Belgijski).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Belgium's genocidal colonial legacy haunts the country's future. The Independent (engleski). 17. listopada 2017. Pristupljeno 17. travnja 2023.
  2. The Belgian Monarchy. The Belgian Monarchy (engleski). Pristupljeno 17. travnja 2023.
  3. Kolonizator odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi. www.vecernji.hr. Pristupljeno 17. travnja 2023.
  4. Kapural, Lucija. 28. siječnja 2022. KRVNIK KONGA: Belgijski kralj odgovoran je za smrt 10 milijuna ljudi, kao i za masovna sakaćenja. Povijest.hr. Pristupljeno 17. travnja 2023.
  5. Leopold II. | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 17. travnja 2023.