Madre Maravillas

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Marija de las Maravillas Pidal y Chico de Guzman

Marija de las Maravillas Pidal y Chico de Guzman (Madrid, 4. studenog 1891. - 11. prosinca 1974.), karmelićanka i katolička svetica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Plemenitog je podrijetla, a baki s majčine strane najviše zahvaljuje odgoj svog najranijeg djetinjstva. Ušla je u Karmel El Escorial (Madrid) 1920. i položila zavjete slijedeće godine. Pod nadahnućem da ustanovi Karmel u zemljopisnom srcu Španjolske, El Cerro de los Angelesu, postaje imenovana prvom prioricom novoutemeljenog samostana tamo 1926. Kako su zvanja navirala tako je osnovala još jedan samostan u Indiji 1933. Zbog građanskog rata u Španjolskoj sestre su morale napustiti samostan u El Cerru, koji je potom bio potpuno razrušen. Vratile su se pod vodstvom Majke Maravillas 1939. i ponovno ga obnovile i u slijedećih dvadesetak godina osnovale još osam samostana. U pretposljednje osnovanom 1961., La Aldehuela (Madrid), ostala je živjeti do svoje smrti 11. prosinca 1974. godine.

U tih svojih posljednjih 14 godina i dalje je nastavila iz klauzure voditi brigu oko potreba sviju samostana koje je osnovala, ali i izvela i veliki društveni projekt izgradnje stamebnog bloka s dvjestotinjak stanova za najpotrebnije. Sama se pobrinula i za izgradnju jedne crkve i škole. Novčano je pomagala istaknutije sjemeništarce podržavajući ih na njihovom putu prema svećeništvu, utemeljila fondaciju za njegu bolesnih redovnica, kupila kuću u Madridu za karmelićanke koje su zbog potreba liječenja morale boraviti više dana u Madridu, i poduprla Institut Claune u izgradnji bolnice za klauzurne sestre. U inicijativi i izvedbi ovih projekata, koje je običavala započeti bez ekonomskih sredstava, pouzdavala se iznad svega u providnost Božju, koja ju nikad nije iznevjerila.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1998., a svetom 2003. Njen spomendan se slavi 11. prosinca.