Mitridat IV. od Iberije

Izvor: Wikipedija

Mitridat IV. od Iberije (gruz. მირდატ IV), iz dinastije Hosroida, bio je kralj Iberije (Kartlija, istočna Gruzija) od 409. do 411. godine. Na prijestolju je naslijedio svoga polu-brata Farsmana IV.

Bio je sin Aspagura III. (Varaza-Bakura II.) i unuk (s majčine strane) kralja Trdata. U vrijeme očeve smrti 394. godine, Aspagurovi sinovi, Mitridat i njegov polubrat Farsman, bili su još mala djeca. Stoga je Mitridatov djed Trdat postao novi monarh Iberije. O sljedećih petnaest godina Mitridatovog života ništa se ne zna. U tom su razdoblju vladari Iberije prvo bili Trdat, a nakon njegove smrti 406. godine, Mitridatov polu-brat Farsman IV. Kada je potonji umro 409. godine, Mitridat se sam popeo na kraljevsko prijestolje. Gruzijske kronike kritiziraju ga zbog bezbožnosti i zanemarivanja vjerskih građevina i izvještavaju da se usprotivio objema glavnim regionalnim silama, Rimskom i Sasanidskom Carstvu.[1] Poražen od sasanidske vojske, zarobljen je i deportiran u Iran, gdje je i umro. Naslijedio ga je sin Arčil.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, str. 316. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5.
Nedovršeni članak Mitridat IV. od Iberije koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.