Na Balkanu

Izvor: Wikipedija
»Na Balkanu«
Neda Ukraden
Singl
Format Digitalni download
Objavljeno 10. ožujka 2011.
Snimanje 2011.
Žanr Pop, Synthpop, Turbofolk
Trajanje 3:14
Izdavač Poklon obožavateljima
Tekstopisac Dušan Bačić
Skladatelj Bojan Dragojević
Producent(i) Dušan Bačić
Kronologija singlova – Neda Ukraden
"Tetovaža"
(2010.)
"Na Balkanu"
(2011.)
"/"
(20__.)

"Na Balkanu" je singl popularne pjevačice Nede Ukraden objavljen 10. ožujka 2011. godine na popularnom video pregledniku Youtube, a premjerno izveden 19. ožujka 2011. na solističkom koncertu u zagrebačkoj dvorani Dražen Petrović.

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

Singl "Na Balkanu" trebao je premjerno biti izveden na koncertu u Zagrebu, ali je refren pjesme procurio iz glazbenomg studija odmah po završetku snimanja te je objavljen na Youtube-u. Neda i njeni suradnici su se zato odlučili pjesmu objaviti devet dana ranije od zakazanog termina, prvo na popularnom video pregledniku,a potom je 11. ožujka pjesma izvedena tijekom Nedinog gostovanja u emisiji In Magazin na srpskoj televiziji Pink. Iako je pjesma snimljena na hrvatskom jeziku, tekstopisac je Srbin i Nedin dugogodišnji suradnik i klavijaturist Dušan Bačić koji između ostalih potpisuje i dva velika Nedina hita, a to su "Da se nađemo na pola puta" i "Tetovaža" koja je urađena u suradnji s mladim hrvatskim pjevačem Ivanom Zakom.

Koncert u KC Dražen Petrović[uredi | uredi kôd]

Koncert je organizirala diskografska kuća HitRecords na čelu s Miroslavom Rusom nekoliko mjeseci prije izdavanja singla "Na Balkanu", a sam singl trebao je biti poklon publici na koncertu i to u obliku iznenađenja, no pjesma je ipak procurila i došla do Nedinih fanova 10ak dana prije. Na koncert su došli, osim brojnih Zagrepčana, i ljudi iz ostalih dijelova Hrvatske kao i iz inozemstva. Nedine kolege koje su joj pružile potporu na koncertu su Ivan Zak i Danijel Banić iz glazbenog sastava Baruni.[1]

Video uradak[uredi | uredi kôd]

Kao i što sam naziv singla kaže, video spot urađen je "na Balkanu", odnosno u nekoliko balkanskih gradova. U spotu se isprepliću kadrovi snimani na sarajevskoj Baščaršiji, u bugarskom glavnom gradu Sofiji te na koncertu u Zagrebu gdje je singl i prvi put premjerno izveden.[2]

Uspjeh singla[uredi | uredi kôd]

Odmah nakon objave refrena, a potom i cijele pjesme, na Youtubu je zabilježeno sveukupno oko 800 000 pregleda u prvom tjednu nakon objave (broj se odnosi na zbroj pregleda svih linkova koji se odnose na traženi pojam "neda na balkanu").

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. ožujka 2011. Pristupljeno 6. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. rujna 2011. Pristupljeno 20. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)