Dražen Petrović

Ovo je izdvojeni članak – lipanj, 2018. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Dražen Petrović

Dražen Petrović u dresu New Jersey Netsa

Država Hrvatska
Nadimak Kapetan
Rođenje 22. listopada 1964.
Šibenik
Smrt 7. lipnja 1993.
Denkendorf, Bavarska, Njemačka
Visina 196
Draft 60. ukupno (1986.)
Portland Trail Blazers
Karijera 1979. – 1993.
Klub
Položaj bek šuter
Bivši klubovi KK Šibenka (1979. – 1983.)
KK Cibona (1984. – 1988.)
Real Madrid (1988. – 1989.)
Portland Trail Blazers (1989. – 1991.)
New Jersey Nets (1991. – 1993.)
Trener
Reprezentacija
Nagrade i dostignuća
Olimpijske igre
bronca Los Angeles 1984. Jugoslavija
srebro Seoul 1988. Jugoslavija
srebro Barcelona 1992. Hrvatska
Svjetska prvenstva
bronca Madrid 1986. Jugoslavija
zlato Buenos Aires 1990. Jugoslavija
Europska prvenstva
bronca Atena 1987. Jugoslavija
zlato Zagreb 1989. Jugoslavija
Nadgrobni spomenik Dražena Petrovića na Mirogoju

Dražen Petrović (Šibenik, 22. listopada 1964.Denkendorf, Bavarska, 7. lipnja 1993.), bio je hrvatski košarkaš.

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.[1][2][3]

Početci karijere[uredi | uredi kôd]

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s izvanrednim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru skupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima. Ostajao bi poslije treninga sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć. Kad je počeo igrati u šibenskim kadetima, svoju minutažu za trening samostalno je produljivao i do kasnih sati. Prije škole dolazio je u praznu dvoranu i trenirao, a poslijepodnevni trening zadnji je napuštao. Nevjerojatan talent i nesvakidašnja radišnost za tako malog dječaka nije mogla promaći i vrhunskim stručnjacima. Već tada prognozirali su mu vrhunsku karijeru zamijetivši kako je već u ranoj dobi sposoban preuzeti svu odgovornost za svoju momčad i ako treba, utakmicu riješiti sam.

Karijera u Europi[uredi | uredi kôd]

Iako su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat Aleksandar. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Tada prelazi u španjolsku momčad Real Madrid, gdje su ga suigrači i gledatelji štovali jer je i tu momčad ovjenčao trofejima.

U tom razdoblju Dražen je bio i vođa jugoslavenske košarkaške reprezentacije s velikim uspjehom; ističu se pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine i zlatna medalja na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine.

NBA karijera[uredi | uredi kôd]

Fenomenalne igre u Europi nisu ostale nezamijećene među skautima sjevernoameričke profesionalne lige. Košarkašku zvijezdu iz Hrvatske privoljeli su u svoje redove 1990. godine kada je Dražen postao član Portland Trail Blazersa. Real Madrid ga u početku uopće nije želio pustiti u NBA ligu, pozivajući se na ugovor između španjolskih klubova i NBA lige, kojim se reguliraju prijelazi igrača. Dražen je podnio sudsku tužbu i nakon presude u njegovu korist mogao je igrati za Portland Trail Blazerse.[4] Tada su glavni igrači kluba bili Clyde Drexler, Terry Porter, Jerome Kersey i Kevin Duckworth. Premda je prve sezone zbog politike unutar kluba više sjedio na klupi no što je igrao, svoj je izniman talent iskazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo što je 1992. godine bio najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg braniča pucača NBA te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni, i to u završnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA, te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti košarke – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen, Charles Barkley i ini.

Tragična smrt[uredi | uredi kôd]

Draženov američki uzlet i divljenje koje su kod Amerikanaca izazvale njegove igre prekinula je prometna nesreća, 7. lipnja 1993. godine oko 17:20 sati,[5] u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. Smrt „Amadeusa, košarkaškog Mozarta“, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.

Za upravljačem je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog podrijetla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal,[6] koja je završila s teškim ozljedama mozga; poginuo je samo Dražen koji je u sudaru izletio kroz vjetrobransko staklo. Dražena i Klaru upoznala je zajednička prijateljica u New Yorku, a vrlo brzo Dražen i Klara postali su par. Nekoliko godina nakon Draženove pogibije Klara Szalantzy udala se za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa.

Na početku NBA sezone 1993./1994. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je:

»Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.«

Naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Spomenik Draženu Petroviću u Lausanni.
Ulica Dražena Petrovića u Brčkom

Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao, pomagao je nesebično običnim ljudima koje nije ni poznavao. Svjedoci tvrde da je usred jedne kišne zagrebačke noći zamotan u kabanicu s kapuljačom pomagao gurati automobil koji je zastao i pri tom nije skidao kapuljaču, da ga ne prepoznaju. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-ih godina 20. stoljeća, tiho prosvjedujući ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. Bio je omiljen u društvu onih koji su znali što je košarka i iako je znao kao beskomprimisni razarač tuđih koševa uništavati protivnike, svi su se divili njegovoj igri, sportskom ponašanju i karizmi što se rijetko viđa.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" 1992., a posmrtno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.[7]

Hrvatski olimpijski odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

Uvršten u Košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalan centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.[7]

Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine, a namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama, te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

U Šibeniku je 22. listopada 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Istoga je dana otvoren i Spomen muzej koji je na inicijativu Biserke Petrović uređen u Draženovom stanu na obližnjem gradskom predjelu Buale.[8][9]

Tijekom Europskog prvenstva u košarci 18. rujna 2013. godine Dražen Petrović izabran je za najboljeg europskog košarkaša svih vremena u izboru kojeg je organizirao portal posvećen košarci HoopsHype.com. U izboru je anketirano 38 košarkaša s Eurobasketa u Sloveniji koji su trebali navesti pet najboljih europskih košarkaša svih vremena. Dražen Petrović, koji je bio prvak svijeta i Europe, te je dva puta osvajao Euroligu i dva puta srebro na olimpijskim igrama, sakupio je najviše glasova, a osim njega od Hrvata među 16 najboljih su i Toni Kukoč na sedmom mjestu, te Dino Rađa na 16.[10]

Kratki pregled športske karijere[uredi | uredi kôd]

Kip Dražena Petrovića pred istoimenom dvoranom u Zagrebu, rad Kuzme Kovačića
  • 1977. godina
    • Dražen počinje s košarkaškim treninzima.
  • 1979. godina
    • Dražen počinje igrati za kadete te u isto vrijeme trenira s prvom seniorskom momčadi. Njegov brat Aleksandar odlazi u Cibonu Zagreb.
  • 1980. godina
    • Juniorska jugoslavenska reprezentacija – Juniorsko europsko prvenstvo u Turskoj: Dražen osvaja brončanu medalju.
  • 1981. godina
    • Kadetska jugoslavenska reprezentacija – Kadetsko balkansko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja zlatnu medalju
    • Kadetska reprezentacija – Kadetsko europsko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja 5. mjesto
    • Dražen se polaku ustaljuje u prvoj momčadi Šibenke.
  • 1982. godina
    • Šibenka Finale Kupa Koraća – Šibenka gubi od Limogesa. Dražen u početnoj postavi.
    • Juniorska jugoslavenska reprezentacija – Juniorsko europsko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja zlatnu medalju.
    • Jugoslavenska reprezentacija: Prva utakmica za reprezentaciju protiv Italije.
  • 1983. godina
    • Šibenka – finale državnog prvenstva: Dražen pogađa dva slobodna bacanje i donosi Šibenci prvi naslov prvaka države. Dva dana kasnije prvenstvo joj je oduzeto i dodijeljeno Bosni za zelenim stolom.
    • Šibenka: Dražen predvodi Šibenku u drugo finale Kupa Koraća, ali opet gube od Limogesa.
  • 1984. godina
  • 1985. godina
    • Grčka: Europsko klupsko finale, Cibona pobjeđuje Real Madrid 87:78. Dražen postiže 36 koševa.
    • Finale državnog play-offa: Cibona – Crvena zvezda Beograd 2:1. Utakmica #1 – 97:88; Utakmica #2 – 89:92; Utakmica #3 – 119:106. Dražen postiže 32 koša u trećoj utakmici.
    • Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Jugoplastiku Split 104:83. Dražen postiže 39 koševa.
    • Sveučilišne igre u Japanu: peto mjesto. Trener: Krešimir Ćosić
  • 1986. godina
    • Cibona: Klupsko europsko finale u Budimpešti, Cibona pobjeđuje Žalgiris Kaunas 94:82. Dražen postiže 22 koša.
    • Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Bosnu Sarajevo 110:98. Dražen postiže 46 koševa.
    • Finale državnog play-offa: Cibona izgubila od Zadra 1:2. Cibona završila sezonu s 21 pobjedom i 1 porazom. Utakmica #1 – 84:70; Utakmica #2 -73:84; Zadar je pobijedio Cibonu u trećoj utakmici nakon produžetaka 110:111
    • Jugoslavenska reprezentacija – Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Dražen osvaja brončanu medalju. Trener Krešimir Ćosić.
    • Izabran od Portland Trail Blazersa u trećem krugu – sveukupno 60 izbor.
  • 1987. godina
    • Cibona: Državno prvenstvo. Iako je Cibona srušila vlastiti rekorod s 22 pobjede i nula poraza, poražena je u polufinalu protiv Crvene zvezde s 2:1. Utakmica #1 – 92:74. Utakmica #2 – 92:94. Utakmica #3 – 103:104. Dražen postiže 48 koševa u trećoj utakmici.
    • Finale Europskog kupa: Cibona pobjeđuje Scavolini iz Pesara 89:74. Dražen postiže 28 koševa.
    • Sveučilišne igre u Zagrebu. Dražen osvaja zlatnu medalju.
    • Jugoslavenska reprezentacija – Europsko prvenstvo u Grčkoj. Dražen osvaja brončanu medalju. Trener Krešimir Ćosić
Umirovljeni Draženov dres Netsa
  • 1988. godina
    • Cibona Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Jugoplastiku 82:80.
    • Finale Kupa Koraća: Cibona izgubila od Real Madrida.
    • OI u Seoulu 1988: osvojena srebrna medalja. Trener Dušan Ivković.
    • Dražen prelazi u Real Madrid.
  • 1989. godina
    • Real Madrid Finale Kupa Španjolske: Real pobjeđuje Barcelonu
    • Državno prvenstvo Španjolske: Real Madrid je izgubio petu odlučujuću utakmicu protiv Barcelone.
    • Finale europskog kupa: Real pobjeđuje Snaidero iz Caserte. Dražen postiže 62 koša.
    • Jugoslavenska reprezentacija – Europsko prvenstvo u Zagrebu: Dražen osvaja zlatnu medalju. Najbolji igrač prvenstva.
  • 1990. godina
    • Dražen prelazi u Portland Trail Blazerse, nije previše igrao prvu sezonu u NBA. U prosjeku 12,6 minuta te 7,6 koševa po utakmici.
    • Jugoslavenska reprezentacija – Svjetsko prvenstvo u Buenos Airesu: Dražen osvaja zlatnu medalju. Trener Dušan Ivković
  • 1991. godina
    • New Jersey Nets. Dražen prelazi u New Jersey Netse. Dražen igra u prosjeku 16,6 minuta te postiže 10,2 koševa po utakmici.
  • 1992. godina
    • New Jersey Nets. Druga sezone u Netsima donijela je Draženu par priznanja: nominaciju za igrača koji je najviše napredovao u NBA. Dražen je predvodio Netse s 20,6 koševa po utakmici, te cijelu NBA ligu (braniče) s 50,8 posto šuta iz igre. Također, predvodio je Netse u postotku šuta iz igre s 50,8 posto te slobodnih bacanja 80,8 posto.
    • Hrvatska reprezentacija – Olimpijske igre u Barceloni: Dražen i Hrvatska osvojili su srebrnu medalju igrajući protiv Dream Teama predvođenog igračima kao što su Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird...
  • 1993. godina
    • New Jersey Nets. Najbolja sezone karijere. Izabran u treću postavu NBA. Predvodio sve braniče NBA u postotku šuta iz igre s 51,8 posto, te Netse u koševima (22,3), postotku šuta (51,8) i postotku slobodnih bacanja (87,0 posto). Najviše koševa u NBA ligi Dražen postiže protiv Houstona, 44 koša.
    • Hrvatska reprezentacija – Kvalifikacije za europsko prvenstvo: Draženova posljednja utakmica. Hrvatska – Slovenija (90:94, 6. lipnja 1993. godine, Dražen je postigao 30 poena) u Wroclawu, Poljska.[5]
  • 2002. godina

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stephen Rodrick, The Legacy of Drazen Petrovic Lives on in a Generation of Euro Ballers, Spirit of the Game, ESPN The Magazine, 8. veljače, 2004., espn.com, 11. srpnja 2012. (engl.)
  2. Jim Huber, Drazen Petrovic, Inside the NBA, 12, siječnja 2006. (engl.)
  3. Drazen Petrovic Bio, NBA.com (engl.)
  4. Drobnjak V.: Večernji list, Zagreb, 11. kolovoza 1989.
  5. a b Josip Tolić, Ante Buškulić, "Pozdravili smo se, došao sam kući, a žena kaže: Poginuo je...", 24sata.hr, 6. lipnja 2019., pristupljeno 25. srpnja 2020.
  6. Hilal Edebal, saputnica Dražena Petrovića tek sada saznala šokantnu istinu, 25. studenoga 2011., preuzeto 8. lipnja 2013. (srp.)
  7. a b Legendarni Dražen Petrović je u New Yorku zbog Hrvatske štrajkao glađu, vecernji.hr, 22. listopada 2019., pristupljeno 25. srpnja 2020.
  8. Rođen Dražen Petrović, objavljeno 22. listopada 2013.
  9. http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=07D2DEDD-4CE5-48DA-B552-6D452B8E16C2[neaktivna poveznica]
  10. Dražen Petrović najbolji košarkaš Europe, sport.hrt.hr, 18. rujna 2013., (pristupljeno 23. rujna 2013.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Dražen Petrović
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Dražen Petrović