Nacrt:RIM-116 Rolling Airframe Missile

Izvor: Wikipedija

RIM-116 Rolling Airframe Missile ( RAM ) mala je, lagana, infracrvena raketa zemlja -zrak za navođenje koju koriste Njemačka, Japan, Grčka, Turska, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Egipat, Meksiko, UAE i SAD. Izvorno je bio namijenjen i korišten prvenstveno kao oružje za obranu od protubrodskih projektila. Kao što mu ime govori, RAM se kotrlja dok leti. Projektil se mora kotrljati tijekom leta jer RF sustav praćenja koristi interferometar s dvije antene koji može mjeriti faznu interferenciju elektromagnetskog vala samo u jednoj ravnini. Osim toga, budući da se projektil kotrlja, potreban je samo jedan par kanarda za upravljanje.[1]

USS New Orleans (LPD-18) lansira projektil RIM-116
RIM-116 Rolling Airframe Missile
Država podrijetla Njemačka i Sjedinjene Države
Povijest uporabe
U uporabi u 1992-
Povijest proizvodnje
Projektant General Dynamics (sada Raytheon) i Diehl BGT Defense
Cijena po komadu 905 330 USD
Svojstva
Dužina 2, 79 m
Masa 5 777 kg
Brzina Preko 2 Macha (1500 mph; 2500 km/h)
Bojna glava 11,3 kg
Domet 10 km
Pogonsko gorivo Hercules/Bermite Mk. 36 Raketa na kruto gorivo

Rolling Frame Missiles, zajedno sa sustavom za lansiranje navođenih projektila Mk 49 (GMLS) i pratećom opremom, čine oružani sustav s navođenim projektilima (GMWS) RAM Mk 31. Jedinica za bacanje navođenih projektila (GML) Mk-144 teška je 5777 kilograma i pohranjuje 21 projektil. Izvorno oružje ne može koristiti vlastite senzore prije ispaljivanja, pa mora biti integrirano s brodskim borbenim sustavom koji usmjerava bacač na mete. Na američkim brodovima integriran je s AN/SWY-2 brodskim obrambenim površinskim raketnim sustavom (SDSMS) i brodskim samoobrambenim sustavom (SSDS) Mk 1 ili Mk 2 temeljenim borbenim sustavima. SeaRAM, varijanta lansera opremljena neovisnim senzorima izvedenim iz Vulcan Phalanx CIWS, postavlja se na Littoral Combat Ships i određene razarače klase Arleigh Burke.

RIM-116 Rolling Frame Missile lanser

Varijante[uredi | uredi kôd]

Blok 0[uredi | uredi kôd]

Izvorna verzija rakete, nazvana Block 0, temeljila se na raketi zrak-zrak AIM-9 Sidewinder, čiji su raketni motor, upaljač i bojna glava korišteni. Projektili Block 0 dizajnirani su da se u početku usmjere na zračenje koje emitira cilj (kao što je aktivni radar nadolazećeg protubrodskog projektila), prebacujući se na infracrveni tragač izveden iz projektila FIM-92 Stinger za terminalno navođenje. U probnim ispaljivanjima, projektili Block 0 postigli su stopu pogotka od preko 95%.

RIM-116 operatori

Blok 1[uredi | uredi kôd]

Block 1 (RIM-116B) je poboljšana verzija projektila RAM koji dodaje cjelokupni sustav navođenja samo infracrvenim putem koji mu omogućuje presretanje projektila koji ne emitiraju nikakve radarske signale. Zadržane su mogućnosti radarskog navođenja Blocka 0.

Blok 2[uredi | uredi kôd]

Block 2 (RIM-116C) je nadograđena inačica projektila RAM s ciljem učinkovitijeg suprotstavljanja manevarskim protubrodskim projektilima putem sustava s četiri osi, povećane sposobnosti raketnog motora, poboljšanog pasivnog radiofrekvencijskog tragača i nadograđene komponente infracrvenog tragača i napredne kinematike.[2][3] Dana 8. svibnja 2007., američka mornarica dodijelila je Raytheon Missile Systems ugovor o razvoju vrijedan 105 milijuna dolara. Dana 22. listopada 2012., RAM Block 2 dovršio je svoj treći navođeni probni let vozila, ispalivši dva projektila u salvu i izravno pogodivši metu, kako bi provjerio zapovjedne i upravljačke sposobnosti sustava, kinematičke performanse, sustav navođenja i sposobnosti letjelice. Block 2 RAM isporučen je američkoj mornarici u kolovozu 2014.[4] s 502 projektila koji će biti nabavljeni od 2015. do 2019.[5]

SeaRAM oružani sustav[uredi | uredi kôd]

SeaRAM kombinira radarski i elektro-optički sustav[6] Phalanx CIWS Mk-15 Block 1B (CRDC) s 11-ćelijskim RAM lanserom kako bi proizveo autonomni sustav koji ne treba nikakve vanjske informacije. Kao i Phalanx, SeaRAM se može ugraditi u bilo koju klasu brodova. Zbog uobičajene montaže, SeaRAM nasljeđuje karakteristike relativno lake instalacije svog brata koji se temelji na revolveru, a Raytheon navodi da SeaRAM "odgovara točnom otisku instalacije Phalanxa, koristi istu snagu i zahtijeva minimalne modifikacije na brodu". Godine 2008. isporučen je prvi SeaRAM sustav. Počevši od studenog 2015., mornarica će dovršiti instalaciju SeaRAM-a na prvi od četiri razarača klase Arleigh Burke koji patroliraju unutar 6. flote SAD-a.[7]

Opće karakteristike (blok 1)[uredi | uredi kôd]

  • Primarna funkcija: projektil zemlja-zrak
  • Izvođač: Raytheon, Diehl BGT Defense
  • Duljina: 2,79 m
  • Promjer: 127 mm
  • Raspon kanardi: 434 mm
  • Brzina: Mach 2,0+
  • Bojna glava: 11,3 kg fragmentacija eksplozijom
  • Težina pri lansiranju: 73,5 kg
  • Domet: 10 km
  • Sustav navođenja: tri načina,pasivno radiofrekvencijsko/infracrveno samonavođenje, samo infracrveno ili infracrveni dvostruki način (radiofrekvencijsko i infracrveno navođenje)
  • Cijena jedinice: 998 000 dolara
  • Datum raspoređivanja: 1992

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rolling Airframe Missile: Development, Test, Evaluation, and Integration (PDF). JOHNS HOPKINS APL TECHNICAL DIGEST, VOLUME 22, NUMBER 4 (2001). Pristupljeno 9. ožujka 2021.
  2. RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM). www.navy.mil (engleski). Pristupljeno 13. listopada 2022. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  3. "Navy Declares IOC On Rolling Airframe Missile Block 2".
  4. "Raytheon delivers first Block 2 Rolling Airframe Missiles to US Navy".
  5. "Navy to Accept New Rolling Airframe Missile".
  6. Norman Polmar. 2005. Ships and Aircraft of the U.S. Fleet. The Naval Institute. str. 519
  7. "Navy Integrating SeaRAM on Rota-Based DDGs; First Installation Complete in November".