Nejc Zaplotnik

Izvor: Wikipedija
Nejc Zaplotnik
Nejc Zaplotnik
Nejc Zaplotnik
Rođenje 16. travnja 1952.
Smrt 24. travnja 1983.
Nacionalnost Slovenac
Zanimanje alpinist
Portal o životopisima

Jernej (Nejc) Zaplotnik (Kranj, 16. travnja 1952.Himalaja, 24. travnja 1983.), slovenski je alpinist.

Zajedno s Andrejem Štremfeljem bio je prvi Slovenac koji se popeo na najviši vrh svijeta Mount Everest.[1] Njegovi prijašnji i kasniji usponi uvrstili su ga među legende slovenskog alpinizma.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kranju, u Ljubljani je započeo studij psihologije, da bi se kasnije prebacio na Fakultet za tjelesnu kulturu. Od 1975. do 1980. radio je kao učitelj tjelesnog odgoja.[2]

Od 1969. godine posvetio se alpinizmu. Obavio je preko 350 uspona svih težina po Europi, Africi i Sjevernoj Americi. Među najznačajnijim penjačkim usponima prvo su zimsko ponavljanje Trikota (Kamniške Alpe), prvenstveni uspon Jernejev steber u stijeni Dolgega hrbta, Salathe u stijeni El Capitana, prvenstveni uspon u stijeni Mawenzija te kasniji uspon na Kilimanjaro.

Izdvojeni usponi[uredi | uredi kôd]

  • 1975. sudjeluje na ekspediciji na Makalu te je jedan od penjača koji su se uspješno popeli na vrh po prvenstvenom smjeru.
  • 1983. godine sudjeluje na prvoj splitskoj ekspediciji na Manaslu u nepalskoj Himalaji. Prilikom jednog aklimatizacijskog uspona na planinu, tik iznad logora 1, poginuo je u ledenom odronu koji se srušio s južne stijene. Supenjači su uspjeli otkopati njegovo tijelo, te je pokopan nešto niže, na ledenjačkoj moreni.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]


Djela[uredi | uredi kôd]

Njegovo autobigorafsko djelo Put (Pot) objavljeno 1981. godine, postalo je "klasik" slovenske alpinističke literature, te poslužilo za inspiraciju kasnijim generacijama vrhunskih slovenskih alpinista.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kritike-opsirnije.php?ppar=3606 (pristupljeno 17. ožujka 2013.)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 17. ožujka 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www.everesthistory.com/climbers/stremfeli.htm
  4. http://www.gorenjci.si/osebe/zaplotnik-nejc/485/Arhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine) (pristupljeno 17. ožujka 2013.)