Obrada drveta

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Predmeti nastali obradom drveta

Obrada drveta je djelatnost ili vještina izrade drvenih predmeta, a uključuje izradu namještaja i rezbarenje. Obradom drveta, koja ima dugu tradiciju, bave se različiti obrtnici: stolari, tesari, izrađivači korita, drvenih kola i dr. Drvo se oduvijek prerađivalo na više načina, pa su se u područjima koja su bila bogata šumama razvili obrti, koji su ga prerađivali.

Uz kamen, glinu i životinjske dijelove, drvo je bilo jedan od prvih materijala s kojima su ljudi radili. Razvoj civilizacije bio je usko povezan s razvojem vještine rada s tim materijalima.

Među ranim nalazima drvenog oruđa su obrađeni štapići iz Engleske. Koplja iz Schöningena u Njemačkoj daju neke od prvih primjeraka drvene lovačke opreme. Za rezbarenje su korišteni kremeni. Od neolitika poznate su rezbarene drvene posude, primjerice iz bunara kulture linearno-trakaste keramike u Njemačkoj.

Primjeri rezbarija iz brončanog doba uključuju stabla, koja su se koristila za izradu lijesova iz sjeverne Njemačke i Danske te drvene sklopive stolice. Arheološko nalazište, Felbach-Schmeiden u Njemačkoj, ima prekrasne primjere drvenih kipova životinja iz željeznog doba. Drveni idoli iz doba La Tène poznati su iz svetišta na izvoru Seine u Francuskoj.

Postoje značajni dokazi o naprednoj obradi drveta u starom Egiptu.[1] Metal koji su Egipćani koristili za alate za obradu drveta prvobitno je bio bakar i na kraju, poslije 2000. godine pr. Kr. bronca, jer obrada željeza bila je nepoznata do mnogo kasnije.[2]

Tesari u tursko doba, vršili su grubu obradu drva i pripremali materijal za izradu kuća, posebno krovova. Kako bi pripremili materijal, velikim sjekirama su rušili debla u šumi, a zatim ih odvlačili u radionice. Koristili su od alata velike pile za obradu drveta. Njima su deblo dodatno obrađivala dva, a ponekad i tri stolara piljenjem.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Killen, Geoffrey (1994). Egyptian Woodworking and Furniture. Shire Publications. ISBN 0747802394.
  2. Leospo, Enrichetta (2001), "Woodworking in Ancient Egypt", The Art of Woodworking, Turin: Museo Egizio, p. 20

Galerija[uredi | uredi kôd]