Odašiljači i veze

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s OiV)
Odašiljači i veze d.o.o.
Vrsta Javna
Osnovana 29. ožujka 1924.[1]
Osnivač(i) Oton Kučera
Sjedište Ulica grada Vukovara 269/d[2]
ZagrebHrvatska
Predsjednik Mate Botica[3]
Članovi uprave Mate Botica, Marko Serdarević, Denis Nikola Kulišić
Usluge Telekomunikacije
Broj zaposlenih 313 (31. prosinca 2022.)[4]
Web stranica oiv.hr

Odašiljači i veze d.o.o. (OiV) je hrvatski mrežni operater na područjima radiotelevizijskog emitiranja i prijenosnih telekomunikacijskih kapaciteta.

Kao datum osnivanja uzima se 29. ožujak 1924. godine kada su se zagrebački radio-amateri udružili u Radio-klub Zagreb.

Dobivanje koncesije za digitalnu televiziju[uredi | uredi kôd]

Na sjednici Vijeća HAKOM-a, održanoj 24. travnja 2009. godine, Vijeće HAKOM-a je donijelo odluku o izdavanju dozvole Odašiljačima i vezama d.o.o. za upravljanje mrežama digitalne televizije (MUX A i MUX B), a nakon provedenog natječaja. Od dvije dostavljene ponude na natječaj (OiV d.o.o i HT-Hrvatske telekomunikacije d.d.), Vijeće je boljom ocijenilo ponudu OIV-a. Dozvola se izdaje za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije na državnoj razini, u trajanju 10 godina.

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o izdavanju dozvole za uporabu RF spektra digitalne televizije za MUX D 21. srpnja 2010. U natječajnom roku pristigla je ponuda jednog ponuđača: Odašiljači i veze d.o.o. Na sjednici Vijeća HAKOM-a, održanoj 21. srpnja 2010. godine, Vijeće HAKOM-a ocijenilo je zaprimljenu ponudu i donijelo odluku o izdavanju dozvole trgovačkom društvu Odašiljači i veze d.o.o.

Prelazak na DVB-T2[uredi | uredi kôd]

Nakon eksperimentalnog emitiranja u DVB-T2 tehnici, HAKOM je 26. listopada 2011. OiV-u dodijelio dozvolu za upravljanje multipleskima C i E u DVB-T2 tehnici. Te multiplekse u suradnji sa, isprva Hrvatskom poštom kasnije Hrvatskim Telekomom odnosno njezinom sestrinskom tvrtkom HT produkcija odašilju uslugu EVOtv koja je kodirana Irdeto sustavom uvjetovanog pristupa. Kasnije je ta tehnika uvedena i za emitiranje slobodnih kanala (FTA). Prelaskom televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšana je kvaliteta slike pa je umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576 uveden Full HD (high definition) rezolucija od 1920 x 1080. Pored navedenog, signal je jači i njime se kvalitetnije pokriva više stanovništva (multipleks M1 više od 99%), a također se izjednačava kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HTV-ovog programa, kao i programa RTL 2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HTV 1, HTV 2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu.

Frekvencije odašiljača i emitirani kanali[uredi | uredi kôd]

Stari logotip tvrtke, u uporabi do lipnja 2018.

Satelitsko emitiranje[uredi | uredi kôd]

OiV je pored zemaljskog emitiranja operater jednog transpondera na satelitu Eutelsat 16A na poziciji 16° istočno na kojem emitira TV i radio programe HRT-a i RTV Slovenije.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Odašiljači i veze koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.