Općina Cerklje na Gorenjskem

Izvor: Wikipedija
Općina Cerklje na Gorenjskem
Općina Cerklje na Gorenjskem na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Gorenjska
Statistička regija Gorenjska
Sjedište općine Cerklje na Gorenjskem
Površina 78,0 km²
Stanovništvo 6.369 (2002.)
Gustoća stanovništva 81,65 st./km²
Prosječna starost 37,79 [1]
Načelnik Franc Čebulj
Službena stranica www.cerklje.si

Općina Cerklje na Gorenjskem (slo.:Občina Cerklje na Gorenjskem) je općina na sjeveru Slovenije u pokrajini Gorenjskoj i statističkoj regiji Gorenjskoj. Središte općine je naselje Cerklje na Gorenjskem s 1.438 stanovnika.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Cerklje na Gorenjskem nalazi se na sjeveru Slovenije. Općina se nalazi u podnožju alpskog planinskog masiva. Sjevernim dijelom općine pružaju se Kamniške Alpe, dok se pri jugu tlo spušta ka dolini rijeke Save. Nizinski dio je pogodan za život i tu su smještena naselja općine.

U nižim krajevima općine vlada umjereno kontinentalna klima, dok u višim krajevima vlada njena oštrija, planinska varijanta. U općini nema većih vodotoka. Mali vodotoci su pritoci rijeke Save.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Adergas, Ambrož pod Krvavcem, Apno, Cerkljanska Dobrava, Cerklje na Gorenjskem, Dvorje, Češnjevek, Glinje, Grad, Lahovče, Poženik, Praprotna Polica, Pšata, Pšenična Polica, Ravne, Sidraž, Spodnji Brnik, Stiška vas, Sveti Lenart, Šenturška Gora, Šmartno, Štefanja Gora, Trata pri Velesovem, Vašca, Velesovo, Viševca, Vopovlje, Vrhovje, Zalog pri Cerkljah, Zgornji Brnik,

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Općina Cerklje na Gorenjskem koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.