Otto von Hügel

Izvor: Wikipedija
Otto von Hügel
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. rujna 1853.
Mjesto rođenja Stuttgart, Württemberg
Datum smrti 3. siječnja 1928.
Mjesto smrti Nonneau, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Eugen Otto Freiherr von Hügel
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka kod Ypresa
Bitka na Sommi
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXVI. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Eugen Otto Freiherr von Hügel (Stuttgart, 28. rujna 1853.Nonneau, 3. siječnja 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XXVI. pričuvnim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Otto von Hügel rođen je 28. rujna 1853. u Stuttgartu. Od rujna 1868. pohađa je vojnu akademiju u Ludwigsburgu, te je po završetku iste raspoređen na službu u 122. streljačku pukovniju s kojom sudjeluje u Prusko-francuskom ratu. Tijekom navedenog rata odlikovan je Željeznim križem. U svibnju 1876. promaknut je u čin poručnika, u veljači 1885. unaprijeđen je u čin satnika, dok čin bojnika dostiže u rujnu 1892. godine. Nakon službe u 125. pješačkoj pukovniji u Stuttgartu, postaje zapovjednikom bojne u 122. streljačkoj pukovniji, da bi potom zapovijedao bojnom u 180. pješačkoj pukovniji. U svibnju 1899. promaknut je u čin potpukovnika, te služi u stožeru 8. streljačke pukovnije u Wiesbadenu.

U ožujku 1901. Hügel je promaknut u pukovnika, te postaje zapovjednikom 121. pješačke pukovnije u Ludwigsburgu. Navedenom pukovnijom zapovijeda do ožujka 1905. kada preuzima zapovjedništvo nad 54. pješačkom brigadom. Mjesec dana po preuzimanju zapovjedništva, unaprijeđen je u čin general bojnika. U lipnju 1908. promaknut je u general poručnika, te postavljen za zapovjednika 2. pješačke divizije sa sjedištem u Insterburgu. Navedenom divizijom zapovijeda do travnja 1912. kada je premješten u pričuvu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Hügel je reaktiviran, te raspoređen na službu u stožer XIII. korpusa kojim je zapovijedao Max von Fabeck. Ubrzo međutim, krajem kolovoza 1914., preuzima zapovjedništvo nad novoformiranim XXVI. pričuvnim korpusom kojim zapovijeda većim dijelom rata. Istodobno s imenovanjem promaknut je u čin generala pješaštva. Hügel je sa XXVI. pričuvnim korpusom raspoređen na Zapadno bojište u sastav 4. armije kojom je zapovijedao vojvoda Albrecht. Korpus je držao položaje u Flandriji gdje sudjeluje u Prvoj bitci kod Ypresa. Za uspješno zapovijedanje XXVI. pričuvnim korpusom Hügel je 28. kolovoza 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

U rujnu 1916. Hügel je sa XXVI. pričuvnim korpusom premješten južnije na položaje na Sommi gdje Hügel sudjeluje u Bitci na Sommi. Tijekom navedene bitke u listopadu jedno vrijeme zapovijeda jedinicama 2. armije južno od Somme, da bi ubrzo sa svojim korpusom bio premješten u pokrajinu Champagne u sastav 3. armije kojom je zapovijedao Karl von Einem. Neposredno pred početak Proljetne ofenzive u ožujku 1918. Hügel je smijenjen s dužnosti zapovjednika XXVI. pričuvnog korpusa, te stavljen na raspolaganje. Na mjestu zapovjednika XXVI. pričuvnog korpusa zamijenio ga je Oskar von Watter, dotadašnji zapovjednik 54. pješačke divizije.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Hügel do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Preminuo je 3. siječnja 1928. godine u 75. godini života u Nonneau.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Otto von Hügel na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Otto von Hügel na stranici Deutschland14-18.de