Paddy Ashdown

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Paddy Ashdown
Paddy Ashdown
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu
u službi
27. svibnja 2002. – 30. svibnja 2006.
Prethodnik Wolfgang Petritsch
Nasljednik Christian Schwarz-Schilling
Predsjednik Liberalnih demokrata
u službi
16. srpnja 1988. – 11. kolovoza 1999.
Prethodnik  David Steel (Liberalna stranka)
Robert Maclennan (SDP)
Nasljednik Charles Kennedy
Rođenje 27. veljače 1941.
Politička stranka Liberalna stranka
Liberalni demokrati
Supruga Jane Courtenay

Jeremy John Durham Ashdown (New Delhi, 27. veljače 1941.), poznat jednostavno kao Paddy Ashdown, britanski političar koji je bio vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

Ashdonova titula je barun Ashdown od Nortona pod Hamdonom (eng. Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon), član je Tajnog vijeća Velike Britanije i vitez Britanskog Carstva (eng. Knight of the British Empire).

Ashdown je najstariji od sedam djece. Rodio se New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetanom u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u školi Bedford u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i časnik u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je na industriji dok nije bio izabran kao član parlamenta iz Yeovila za liberalnu stranku. Tijekom 1970-ih godina je radio kao diplomat u Ženevi, a postojale su špekulacije da je zapravo cijelo vrijeme radio za MI6 te da je posao diplomata bila krinka.

U Britanskom domu naroda bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, postao je vođom stranke. Vodio je liberalne demokrate na dvama izborima, 1992. i 1997. godine.

Kao vođa, značajno je promicao suradnju liberalnih demokrata i "Nove" laburističke stranke, a imao je i redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu. Nakon što su laburisti pobijedili 1997. godine, uspostavilo se je "Jenkinsov odbor" sa liberalnim demokratskim predsjednikom Roy Jenkinsom, radi razmatranja izbornog preustrojstva, što je bio Ashdownovim glavnim zahtjevom.

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine, a naslijedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitezom 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova. Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. svibnja 2002. godine.

Nadaren je poliglot. Govori mandarinski kineski i druge jezike.

Poznat je kao tvorac izmišljene Tuđmanove salvete,[1] lažiranog "dokaza" za mit o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića i podloge za tezu o agresiji Hrvatske na BiH. Ta he salveta iskorištena već četvrti dan operacije Oluja, kao dio informacijskog rata protiv operacije Oluje. O lažnosti ove salvete napisano je mnogo.[2] Podvala ovog engleskog političara vrlo je brzo raskrinkana.[3][4] Ova laž o salveti ušla je u anale europske i svjetske povijesti kao jedan od najbesramnijih primjera međunarodnog političkog mešetarenja.[5] Toliko je ponavljana po inozemnim a nažalost i hrvatskim medijima "kao nepobitan dokaz hrvatske ekspanzionističke politike" tako uporno i često da je postalo neizbježno da je Paddy Ashdown ponovi i na Međunarodnom kaznenom sudu za područe bivše Jugoslavije u slučaju protiv generala Blaškića.[5] Upućenim kritičarima prvo upada u oko tekst Dalmatian coast. Tuđman je znao, pa nikad nije spominjao Dalmaciju, što su njegovim kritičari uvijek isticali.[6]Druga očigledna laž je tekst Krajina na toj salveti.[7] Tuđman nikad nije koristio pojam Krajina, jer nije dopuštao nikakvo komadanje Hrvatske. Britanska vladajuća politika uvijek je nastupala s protuhrvatskih pozicija. Bez zadrške podupirala je komadanje Hrvatske, Jugoslaviju pod srpskim vodstvom po svaku cijenu, a poslije srpsku paradržavu u Hrvatskoj i BiH. To je činila nakon oslobođanja hrvatskih krajeva od velikosrpske okupacije, pa i desetljeće poslije na tiskanim zemljovidima Europe nalazi se u Hrvatskoj ime Krajina, iako to nije povijesno ime tih krajeva, nego ime političke jedinice koja je postojala samo za austrijske vlasti.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Navodni izgled
  2. Miroslav Tuđman: Priča o Paddy Ashdown-u i Tuđmanovoj salveti. Hoće li Haški sud sudjelovati u prijevari i obmani, Naklada P.I.P., Zagreb, 2002.
  3. Informacijski rat i informacijska znanost (2), Hrvati AMAC, utorak, 11. kolovoza 2009.
  4. Podvala lorda Ashdowna, Slobodna Dalmacija, piše Neven Katunarić, 14. ožujka 2002
  5. 5,0 5,1 Suluda teza o podjeli BiH između predsjednika Tuđmana i Miloševića, HKZ u Švicarskoj, 18. listopada 2010.
  6. Jurica Pavičić: Tuđmanu Split duguje baš sve. Autor Jurica Pavičić. Objavljeno 09. siječnja 2013. Franjo Tuđman toliko je volio Dalmaciju da njezino ime nikad nije htio izustiti uzalud, pa ju je stoga zvao “Južna Hrvatska” i u svojim je govorima i tekstovima tretirao poput Valdamorta: onog kojeg se nikad ne spominje.
  7. Navodni izgled