Palača Modello u Rijeci

Izvor: Wikipedija
Palača Modello s južne strane
Sjeverna fasada palače Modello

Palača Modello u Rijeci, raskošnog neobaroknog pročelja, sagrađena je 1885. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nalazi se nedaleko od zgrade HNK, na mjestu srušenog "Teatra Adamich" kazališta, između Starokazališnog trga (početak Korza) na sjeveru Ul. I. Zajca prema jugu. Izgrađena po projektu bečkog atelijera Fellner i Helmer, kao palača Riječke štedionice (Cassa di Risparmio di Fiume) i za Casinò Patriottico.. Građevina je oblikovana u kompozitnom stlu, u kombinaciji bogatih ukrasnih elemenata preuzetih iz visoke renesanse i kasnog baroka.

Dekorativnu plastiku izveo je kipar Ignazio Donegani. Atraktivna je svečana dvorana u kojoj je auditorij Talijanske unije i Zajednice Talijana Riijeka, ex Talijanskog kluba kulture (Circolo italiano di cultura), u krašena raskošnim štukaturom. Fellner i Helmer prenijeli su u Rijeku arhitekturu bečkog Ringa, pa je ta palača ravna arhitekturi metropole. U prizemlju zgrade danas djeluje Stručni odjel i periodika Gradske knjižnice Rijeka.

Istoimena palača nalazi se i u Trstu, a Rijeċani su isto tako, u takmičenju s Tratom, htjeli imati svoju model palaču.

Na palači se nalazi i ploča koju je postavio Adamićev unuk na uspomenu na Teatar Adamich koji je na istom mjestu djelovao do 1882., a srušen 1883.

Izvor[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Palača Modello u Rijeci