Pame

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Pame, indijanski narod iz Meksika naseljen u državama San Luis Potosí, Querétaro i Hidalgo. Sastoje se od dvije glavne skupine Sjeverni i Južni. Središte njihove zemlje je Sierra Gorda u San Luis Potosíju.

Etnografija[uredi VE | uredi]

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Temelj njihovog gospodarstva čini agrikultura, gajenje kukuruza, graha i tikava. Riba se lovi po rijekama i lagunama. Dodatni prihod dolazi i od uzgoja kave, kikirikija i šećerne trske. Mnogi su ipak prisiljeni otići u emigraciju da zarade novac. U domaćoj radinosti Pame se bave izradom petate-hasura i i užadi od vlakana magveja, poznatih kao ixtle.

Poslovi u domaćinstvu podijeljeni su na muške i ženske. Muški poslovi su radovi na zemlji, trgovina, obavljanje vjerskih dužnosti. Žensko područje općenito se sastoji od kućanskih poslova, podizanje djece, kuhanja, izrada odjeće, i brigu o kokošima i svinjama.

Brak[uredi VE | uredi]

Brakovi se zasnivaju još u desetim godinama starosti, između 12 i 13 za djevojke, i 15 i 17 za dječake. Kad mladić odabare djevojku, on to kaže svome ocu, i onda on ode do odabraničinog oca kako bi pitao za ruku mlade. Tijekom sljedećih nekoliko dana otac će otići do njezine obitelji i donesti dar. Ukoliko dar bude prihvaćen njih dvoje su u braku.

Sama ceremonija vjenćanja sastoji se od dva obreda, civilne svečanosti kojom se brak legalizira, i vjerske svečanosti legitimne u očima crkve. par će isprva živjeti kod roditelja, a čime to financijska sizuacija omogući, odvojit će se i zasnovati neovisno kućanstvo, nuklearnu patrilokalnu obitelj. koa je temelj njihovog društva.

Unutar obitelji, muž donosi odluke o obiteljskim poslovima, međutim, ako baka ili djed živi u kućanstvu, on ili ona ćesto će steći status jefe (glava obitelji).

Sociopolitička organizacija[uredi VE | uredi]

Civilna vlast sela govoto redovito pripada mesticima, dok se vjerske organizacije u večoj mjeri popunjavaju iz indijansjih redova. Najvažniji je među njima majordomo. Majordomo ima visok status i prestiž kod Pamea. Njegova je dužnost održavanbje i čišćenje kapelice, navavka novca za fešte tijekom kojih se slave sveci. Majordomo na ovoj dužnosti ostaje godinu dana.

Religija[uredi VE | uredi]

Pame religija mješavina je starih domorodačkih vjerovanja i katoličanstva. U njihovom jeziku postoje isti nazivi za katoličjog boga i sunce, te za mjesec i Djevicu Mariju.

Očuvali su vjerovanje u muertos (duhove mrtvih) i vještice (brujas), kao i brojne duhove nahuales, koji poprimaju izgled životinja. Nahuales mogu uzrokovati mnoge bolesti i zla. Borbu sa duhovima vode curanderosi ili cureri koji su zbog toga veoma poštovani unutar zajednice.

Uz opće ceremonije rođenja, krštenja, i pogrebe, Pame imaju mnogo drugih obreda, uključuju godišnje fešte svetaca-zaštitnika i rituale obožavanja predaka na oltarima u svojim domovima.

Nakon smrti, pokojnika odjenu u finu odjeću. Obitelj se okuplja, svi jedu i piju, a sljedećeg jutra leš pokopaju sa predmetima koji bi mu mogli biti potrebni u zagrobnom životu, kao što su alati, hrana, voda i novac[1].

Izvori[uredi VE | uredi]