Paraná (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Paraná
Rijeka Paraná na zemljovidu slijeva estuarija Rio de la Plata
Položaj
Države
NaseljaRosario, Paraná, Santa Fe, Resistancia
Fizikalne osobine
Duljina3.998 km
Površina porječja2.582.672 km2
Istjek 
 • Prosječni18.000 m3
Tok rijeke
Izvor 
 • SutokParanaiba i Rio Grande
 • Nad. vis.1.148 (Paranaiba), 1.360 (Rio Grande) m
 • Koord.20°5'6,0"S, 51°0'2,2"WUredite na Wikipodatcima
Ušće 
 • Koord.33°56'46"S, 58°24'32"WUredite na Wikipodatcima
SlijevAtlantski
Ulijeva se uRio de la Plata, Atlantski ocean
PritociParanapanema, Tiete, Iguazú, Paragvaj

Paraná je rijeka u Južnoj Americi. Najvažnija je rijeka velikog riječnog sustava (Bazen Parane) koji obuhvaća rijeke u južnom Brazilu, sjeveroistočnoj Argentini i Paragvaju koje se ulijevaju u Paranu. Parana s rijekom Urugvaj čini zajednički estuarij koji se naziva Rio de la Plata (Srebrna rijeka). To je najveći estuarij (prošireno riječno ušće) na svijetu.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Paraná nastaje u južnom Brazilu spajanjem rijeka Paranaiba i Rio Grande. U južnom Brazilu prima nekoliko većih pritoka (Paranapanema, Tiete). Rijeka Tiete izvire u planini Serra do Mar samo 22 km udaljena od Atlantskog oceana, ali ipak teče prema unutrašnjosti i ulijeva se u Paranu.

Na granici Brazila i Paragvaja je sagrađena brana Itaipu na kojoj je druga najveća hidroelektrana na svijetu (nakon hidroelektrane Tri klanca u Kini). Na rijeci Iguazú nedaleko od ušća u Paranu na tromeđi Brazila, Paragvaja i Argentine se nalaze vodopadi Iguazú, jedni od najpoznatijih vodopada na svijetu.

Najveći pritok Parane je rijeka Paragvaj. Nakon Paragvaja Parana teče kroz najnaseljeniji dio Argentine (pokraj gradova Rosario, Paraná, Santa Fe i Resistancia). Zajedno s rijekom Urugvaj se ulijeva u estuarij Rio de la Plata. Prije ušća u estuarij Paraná čini deltu, te je to poseban slučaj gdje jedna rijeka ima oba tipa ušća (i estuarij i deltu). Nedaleko od ušća Parane se nalazi glavni grad Argentine Buenos Aires.