Pasjača (Konavle)

Koordinate: 42°31′00″N 18°19′10″E / 42.51667°N 18.31944°E / 42.51667; 18.31944
Izvor: Wikipedija
Pasjača
Pogled na Pasjaču iz zračne perspektive
Pasjača na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Pasjača
Pasjača
Pasjača na zemljovidu Dubrovačko-neretvanske županije
Koordinate 42°31′00″N 18°19′10″E / 42.51667°N 18.31944°E / 42.51667; 18.31944
Lokacija Konavoske stijene, Konavle
Država Hrvatska
More Jadransko more
Vrsta obale pješčano-šljunčana
Vrsta morskog dna pijesak, šljunak

Pasjača je hrvatska plaža u Konavlima. Smještena je na skrovitom, nepristupačnom mjestu gdje se Konavoske stijene strmo obrušavaju u Jadransko more i gdje se između kopna i mora stvorio uzak pješčano-šljunčani pojas osebujne ljepote. Na portalu „Najbolja odredišta u Europi“ (European Best Destinations) proglašena je najboljom europskom plažom 2020. godine.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Plaža se nalazi južno od naselja Popovići u Konavlima, tridesetak kilometara južno od grada Dubrovnika, sjedišta Dubrovačko-neretvanske županije, a dvanaestak kilometara od općinskog sjedišta Cavtata. Do Popovića postoji lokalna asfaltirana cesta, a dalje prema moru vode uski asfaltirani, betonirani ili makadamski putovi. Najbliže parkiralište za osobne automobile ima kapacitet oko 30 vozila, a od njega do Pasjače udaljenost je nekoliko stotina metara, uključujući veliku visinsku razliku.

Opis[uredi | uredi kôd]

S ruba Konavoskih stijena uskim puteljkom, pretežno betoniranim i s nizovima stuba i metalnih ograda, do dobro skrivene Pasjače se spušta niz strmu liticu. Mjestimično se prolazi i kroz tunele izdubljene u tvrdoj stijeni. Sama plaža je pretežno pješčana, ali ima i dijelova sa šljunkom nastalim usitnjavanjem komada stijena. Paralelna s linijom obale, okrenuta je prema otvorenom moru, koje ju stalno oplakuje valovima, budući da nema otoka u blizini koji bi amortizirali valove. Hladovine ima samo u pojedinim dijelovima dana, i to od okomitih stijena, jer raslinja nema. Morska voda je na plaži čista i bistra, s tirkizno-plavim odbljeskom.

Zbog nepristupačnosti i nedostatka prostora na Pasjači nema nikakvih komercijalnih sadržaja pa je idealna za ljubitelje pustolovnog turizma, mira i tišine, te egzotične prirodne ljepote i ozračja.

Nastanak i opstanak[uredi | uredi kôd]

Plaža je nastala umjetnim putem i to za vrijeme Drugog svjetskog rata ili nešto kasnije. Lokalni stanovnici navode da su u to vrijeme bile česte poplave pa su se radili kanali radi odvodnje, a višak zemlje i kamenja bacao preko strmih litica u more. Nakon nekog vremena more je usitnilo kamenje i stvorilo tajnovitu plažu osebujne ljepote.

More je s vremenom progutalo dijelove plaže, ali su ljudi tijekom izgradnje građevinskih objekata i prometnica ponovno nasipavali kameni materijal na nju. Tako su oživljavali ovu jadransku čaroliju kojoj latentno prijeti nestanak, ali se do danas održala i 2020. godine osvojila naslov najbolje plaže na starom kontinentu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]