Pierre Nicolas Le Chéron d'Incarville

Izvor: Wikipedija
Pierre Nicolas Le Chéron d'Incarville
Rođenje 21. kolovoza 1706.
Louviers
Smrt 12. lipnja 1757.
Peking
Državljanstvo Francusko
Etnicitet Francuz
Polje botanika
IPNI kr. Standardna autorska kratica Incarv. može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.
Portal o životopisima

Pierre Nicholas Le Chéron d'Incarville[1] (Louviers, 21. kolovoza 1706.Peking, 12. lipnja 1757.) bio je isusovac i strastveni botaničar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Pierre Nicholas je rođen u Louviersu[2] kao sin Jean Le Chérona, štitonoše La Salle du Bois, grofa od Freneuse i Marie-Anne Martin, oboje pripadnici srednje građanske klase. Stupio je u isusovački red 1727. godine, a nakon studija u Rouenu, pristupio je u novicijat u Parizu. Od 1730. do 1739. godine je boravio u Québecu, Kanada, gdje je predavao humanističke znanosti i retoriku te studirao na koledžu u Québecu. Vratio se u Francusku kako bi zatražio, a potom i dobio odbrenje za misionarski rad u Kini.

Botanika i misije[uredi | uredi kôd]

Prije svog odlaska u Kinu, proveo je šest mjeseci produbljujući svoje botaničko znanje s botaničarima, liječnicima, kemičarima i članovima Kraljevske akademije znanosti. Upoznao je botaničara Bernarda de Jussieua[3] (1699. – 1777.), kemičare Claude-Joseph Geoffroya[4] (1685. – 1752.), Jean Hellotaa[5] (1685. – 1766.)- osnivača biljne kemije i Guillaume-Françoisa Rouellea[6] i mnoge druge. 19. siječnja 1740. ukrcao se na brod Le Jason u Lorientu kojim je otišao u Kinu. Stigao je u Makao, gdje predstavlja svoj prvi herbarij. U Kantonu je počeo proučavati klasični kineski, pisani jezik koji su znali samo znanstvenici. Nakon toga je otišao u Pé-Tang - Cathédrale du Nord (Sjeverna katedrala) u Pekingu, francuskoj isusovačkoj rezidenciji izgrađenoj u Carskom gradu gdje ostaje sljedećih 17 godina. Preminuo je u 50. godini od vrućice kojom se zarazio od oboljele osobe.

Zasluge[uredi | uredi kôd]

Iako nije bio profesionalni botaničar, bio je dobro obrazovan u tom području te je postao redovni dopisnik Jardin des plantes de Paris (Vrta biljaka u Parizu) pa je Bernardu de Jussieua (1699. – 1777.) i Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffonu[7] ( 1707 - 1788) poslao velik broj sjemenki drveća i grmlja s riječima Arbor incognita sinarum (nepoznato kinesko drvo).

Biljke koje je predstavio zapadnom svijetu uključuju nebesko drvo Ailanthus altissima, stablo pagode ili japanska sofora (Styphnolobium japonicum), Lampion drvo (Koelreuteria paniculata) i Kineski mahagonij (Toona sinensis). Također je bio prvi Europljanin koji je opisao kivi.

Izdavački rad[uredi | uredi kôd]

Uz dopisni rad, napisao je nekoliko djela koja su objavljena u Europi. To su pokrivale teme poput Samia cynthia moljca svilca, kineskog lakiranja i vatrometa, kao i francusko-kineski rječnik. Također je objavio kopiju djela botaničke ilustracije iz 16. stoljeća (Yuzhi bencao pinhui jingyao).
Antoine-Laurent de Jussieu nazvao je po njemu rod bignoniacea Incarvillea.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pierre Nicholas le Cheron d'Incarville [Pierre Nicholas le Cheron d’Incarville]. plants.jstor.org/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  2. Louviers [Louviers]. map-france.com/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  3. Bernard de Jussieu [Bernard de Jussieu]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  4. Claude-Joseph Geoffroy [Claude-Josepha Geoffroy]. encyclopedia.com/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  5. Jean Hellot [Jean Hellot]. encyclopedia.com/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  6. Guillaume-Françoisa Rouelle [Guillaume-Françoisa Rouelle]. universalis.fr/ (engleski). Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  7. Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon [Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon]. ucmp.berkeley.edu/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2020. Pristupljeno 15. studenoga 2020.
  8. Incarvillea [Incarvillea]. powo.science.kew.org/ (engleski). Pristupljeno 31. srpnja 2022.