Portal:Biografije/Izabrana biografija/12, 2010.

Izvor: Wikipedija

Mara Matočec (Đelekovec, 9. rujna 1886.Korija, 8. svibnja 1967.), bila je seljačka spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka i političarka. Svoja književna djela pisala je sve do smrti, a djelovala je unutar Hrvatske seljačke stranke i Seljačke sloge kao članica Glavnoga odbora HSS-a te članica Glavnoga odbora Seljačke sloge.

Poznata je kao spisateljica i političarka u seljačkom pokretu braće Radić i velika zagovornica emancipacije.

Odlazak njenoga supruga u rat, pokreće u Mari energiju za stvaranje prve pjesme. Napisala ju je neposredno nakon mobilizacije njezinoga supruga i nazvala ju Sibiriji. Antun Radić počinje utjecati na nju da prosvjećuje selo i prikuplja narodno blago sela. Nagovara ju na daljnji književni rad, na pokazivanje kako su nadareni hrvatski seljaci, da njihova kultura nije posuđena nego je to njihova prava misao. Želio je da Mara pisanjem i objavljivanjem pomogne u promicanju hrvatskoga seljačkoga stvaralaštva osobito kao žena i majka. Stjepan Radić je utjecao na njezinu političku usmjerenost i mišljenjâ, što je ona i kod Antuna i kod Stjepana u potpunosti prihvaćala i gradila svoju političku karijeru na njihovim učenjima.

Bibliografija Mare Matočec do sad ima 194 naslova, iako je popis nepotpun jer je spisateljica surađivala i u iseljeničkomu tisku.

Vijest o smrti Mare Matočec vrlo se brzo proširla među iseljeništvom, pa je tako iz Münchena dojavljeno i u kanadski Hrvatski glas o njezinoj smrti.

Podignut joj je spomenik koji se nalazi nedaleko Marine kuće, u samom središtu Korije…

Više… -- Arhiv -- Prjedložite i Vi izabrani životopis.