Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/02 2019

Izvor: Wikipedija

Miljenko Grgić (Desne, općina Kula Norinska, 1. travnja 1923.), hrvatski vinar, osnivač i suvlasnik vinarije „Grgich Hills Cellar” (2006. godine preimenovana u „Grgich Hills Estate”) u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države.

Miljenko Grgić (eng. Mike Grgich) rodio se u mjestu Desne u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Njegova obitelj bavila se vinarstvom. Studirao je vinarstvo na Poljoprivredno - šumarskom fakultetu u Zagrebu (danas Agronomski fakultet). Godine 1954. otišao je u Njemačku na usavršavanje, zatim je emigrirao u Kanadu i konačno je dobio posao u vinariji u Kaliforniji. Radio je u području Napa Valley, poznatom po vinogradima.

Njegovo vino Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina. Prijateljevao je s Ronaldom Reaganom, koji je prvo bio guverner Kalifornije, a zatim predsjednik SAD-a. Grgićeva vina bila su vrlo cijenjena u Bijeloj kući. Reagan ih je nosio kao poklon stranim državnicima.

Osnovao je vlastitu vinariju u suradnji s partnerom Austinom Hillsom u Rutherfordu u Kaliforniji pod nazivom Grgich Hills Cellar na 147 ha.

Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, na zamolbu predsjednika Tuđmana, otvorio je svoju vinariju i na Pelješcu, kod sela Trstenik.

...Pročitaj cijeli članak