Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/11 2018

Izvor: Wikipedija

Josip "Joža" Horvat (Kotoriba, 10. ožujka 1915. - Zagreb, 26. listopada 2012. bio je hrvatski književnik, suvremeni klasik.

Prvih deset godina života proveo je u dječačkoj slobodi, odrastajući na obali rijeke Mure, što je uvelike odredilo njegovu spisateljsku poetiku.

Pohađao je Filozofski fakultet, radio kao tajnik Matice hrvatske, bio urednik Kola i časopisa Republika. Pisao je romane, pripovijetke i drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto. Bio je poznati pomorac.

Posljednjih godina života živio je u Zagrebu, ali značajni dio svojeg vremena provodio je i na ranču u Gorskom kotaru. Bez obzira na visoku dob, bio je vitalan i lucidan. U hrvatskoj športskoj povijesti ostat će zapamćen i kao prvi Hrvat koji je, uz suprugu Renatu, sina Marka te Vladimira Hrlića, oplovio svijet na športskom jedrenjaku.

Njegovo svjetski najpoznatije djelo je putopis Besa - brodski dnevnik, nastao na temelju zapisa s putovanja jedrenjakom Besa oko svijeta.

Krajem 2005. godine objavio je memoare pod naslovom Svjedok prolaznosti, kao završno djelo u nizu njegovih izabranih djela. U toj je knjizi opisan cjelokupni životni put, od rođenja i dječaštva u Kotoribi, do odlaska u Zagreb pa u partizane, te poslijeratni period u kojem je Horvat zbog svojega djela Ciguli Miguli bio označen kao neprijatelj partije i nakratko uklonjen iz javnog života. No, ta ga je epizoda okrenula moru, i upravo su nakon njegovih plovidbi svijetom nastale njegove najbolje knjige. Nažalost, voda se kao element pokazala fatalnim za Horvata, uzela mu je oba sina.

...Pročitaj cijeli članak