Portal:Kemija/Izdvojeni/05, 2009.

Izvor: Wikipedija

Alkani su aciklički zasićeni ugljikovodici.

Opća formula homolognog niza alkana je CnH2n+2, a članovi (izuzevši metan) se razlikuju po skupini CH2. Od pentana nadalje, imena im se izvode iz grčkih brojeva uz nastavak -an (pentan, heksan, heptan, oktan, nonan, dekan...).

Fizička svojstva alkana ovise o broju i rasporedu atoma ugljika u molekuli.

Vrelište im raste s porastom relativne molekularne mase, a pada s većim stupnjem razgranatosti lanca.Kao i ostali organski spojevi ne otapaju se u vodi, a dobro se otapaju u organskim otapalima.

Alkani nisu kemijski aktivni - pri standardnim uvjetima ne reagiraju s kiselinama, bazama ni jakim oksidacijskim sredstvima.

Zapaljeni na zraku gore, pri čemu nastaje ugljikov(IV) oksid i voda. Piroliza alkana nastaje kada zagrijavamo alkane bez prisustva zraka. Pri pirolizi metan i etan se razlažu na ugljik i vodik, a ostali alkani na manje organske spojeve. Reagiraju samo s halogenim elementima, i to samo uz prisustvo vidljive svjetlosti. Događa se reakcija supstitucije (zamjene), pri kojoj se atomi vodika zamjenjuju s atomima halogenih elemenata te nastaje odgovarajući halogenovodik.