Povljana

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Povljana
Povljana (grb).gif
Povljana na karti Hrvatska
Povljana
Povljana
Povljana na karti Hrvatske
Koordinate: 44°20′46″N 15°06′54″E / 44.346°N 15.115°E / 44.346; 15.115
Županija Zadarska
Načelnik općine Ivica Pogorilić
Naselja u sastavu općine Povljana
Površina 38,57 km2
Stanovništvo (2001.) 713
Stanovništvo (2011.) 759
Poštanski broj 23249 Povljana
Sunset povljana.jpg
Zalazak Sunca u Povljani
Povljana na karti Zadarska županija
Povljana
Povljana
Povljana na karti Zadarske županije
Koordinate: 44°20′46″N 15°06′54″E / 44.346°N 15.115°E / 44.346; 15.115

Povljana je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Zadarskoj županiji, na južnom dijelu otoka Paga.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Povljana je smještena na uzvisini, odnosno na dodiru vapnenačkog kamenjara i plodnog polja. Proteže se na 38,57 kvadratnih kilometara. Vrlo veliki dio povljanskog prostora prekriven je poljima vinove loze. Povljana je u prošlosti bila poljoprivredno područje koje je prehranjivalo veći dio otoka Paga.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Prema popisu stanovništa iz 2001. godine općina Povljana imala je 713 stanovnika.

Prema posljednjem popisu stanovništa iz 2011. godine općina Povljana ima 759 stanovnika.[1]

Uprava[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

Na području Općine Povljana na otoku Pagu razvija se život još od prapovijesnih vremena. Najstariji pronađeni predmet je jedan dio kamene sjekire iz bakreno-kamenog doba (eneolitik). Liburni ali i Rimljani ostavili su vrlo značajne tragove u prošlosti otoka Paga. Brojni su dokazi za to, a pogotovo na području Povljane.

Sam naziv mjesta Povljane nastalo je od Pauliniana, ali pomoću latinskog sufiksa – ana, od rimskog imena Paulus. Hrvati vrlo rano na tom području počinju osnivati svoja naselja. O njihovoj prisutnosti na području Povljane svjedoči i nekoliko srednjovjekovnih groblja (Stara Povljana, Grušna, Belotine ograde i Gomilica) i crkava. Ime Povljana (odnosi se na Staru Povljanu) u prošlosti se spominje tokom gradnje crkve Sv. Martina, točnije 13. veljače 1345. godine. Kasnije se još spominje 1452. i 1492. godine, iako je naselje mnogo starije. U uvali Stara Povljana do 17. stoljeća nalazilo se je selo koje je nosilo ime - Povljana. Od trenutka kada su ga stanovnici napustili zove se Stara Povljana. Njezino stanovništvo je preseljeno u susjednu uvalu odnosno današnju Povljanu. 1750. godine u Novoj Povljani živjelo je 90, a pred kraj 19. stoljeća 182 stanovnika. Pošto su paški plemići bili vlasnici Povljanskih posjeda (do kraja 1. svjetskog rata), mnogobrojni težaci iz grada Paga odlazili su obrađivati plodna polja u Povljani. Kako je bilo daleko svakog dana putovati iz Paga u Povljanu i obrnuto, ti Pažani trajno su se nastanili u Povljani. O tome svjedoči usmena predaja i prezimena koja i danas postoje i u Pagu i u Povljani (Bakac, Crljenko, Orlić, Pogorilić, Rumora, Škoda, Tičić, Vičević).

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Vrlo bogati izvori vode omogućuju lokalnom stanovništvu bavljenje poljodjelstvom (uglavnom za vlastite potrebe, a to su povrće i vinogradarstvo). Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stočarstvom te u posljednje vrijeme turizmom. Razvija se lječilišni turizam na području ljekovitog blata Segal koji je bogat ljekovitim peloidom.[2] Lokalne vlasti planiraju proglasiti park prirode Povljansko polje. [3]U blizini se nalaze ornitološki rezervati Velo blato i Malo blato [4].

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

  • Crkva svetog Nikole
  • Crkva svetog Martina

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Kultura[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

U Povljani djeluju boćarski klubovi "Povljana" i "Bas".

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Povljana koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.