Razgovor:Antifašistička fronta žena

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Antifašistička fronta žena.
Rad na člancima
Pismohrane:


Untitled[uredi kôd]

Članak je očito preuzet s bs:wiki, jer je na sr:wiki puno opširniji, jezično je ne usklađen s pravopisnom normom hrvatskoga standardnog jezika, te uz to odiše "navijačkim" i jednostranim stilom. Članku treba ozbiljna dorada, nedostaje literatura i vjerodostojni izvori. Stoga sam postavio oznaku {{stil}}. Također moram izraziti svoje ne slaganje s načinom ovakvoga preuzimanja članaka s drugih wikiprojekata, ne samo zbog gore navedenih razloga, već i zbog činjenice da suradnik koji je članak postavio nije naglasio odakle ga je preuzeo, što smatram ne tako lakom pogrješkom, kako bi se to inače moglo uzeti. Evo, toliko. -- Bugoslav (razgovor) 20:57, 19. travnja 2010. (CEST)[odgovori]

Nije li pravi naziv Antifašistički front žena, a ne ovaj trenutni?--Jack Sparrow (razgovor) 13:07, 15. studenog 2010. (CET)
Točno. --Flopy razgovor 13:25, 15. studenog 2010. (CET)
Čemu žurba. Ja sam dao izvor dok sam premjestio. Ovdje ne vidim neke izvore, a čak i da isti postoje u obliku kakvoga formalnog akta to ne znači kako je naziv koji se nalazi u pravopisu pogrješan.
Također, razno su pisali nazive u to vrijeme, pa je i sam naziv Zavnoha pisan na različite načine. U deklaraciji kojom je proglašena FNRJ se ista pisala Federativna narodna republika Jugoslavija.
Da ne govorim o pogrješnom pisanju naziva SUBNOR-a, koje je postojalo sve do nedavno, a tamo su navedeni nazivi kako su ih pisali u BiH.
Nije bilo potrjebe premještati, ako se i ovaj naziv rabio, a uz to je spomenut u pravopisu.
Toliko za sad. -- Bugoslav (razgovor) 14:30, 15. studenog 2010. (CET)
Pravopis je ovdje posve nevažan. Onako kako je ta organizacija sama sebe zvala to je jedino relevantno. Ako ćemo sve gledati kroz prizmu pravopisa morali bi izmijeniti dosta naziva institucija i organizacija iz doba SFRJ, po pravopisu bi se npr. Savez komunista Hrvatske trebao zvati Savez hrvatskih komunista, Narodni sabor Hrvatske Hrvatski narodni sabor itd. Bilo je to doba potiskivanja hrvatskog jezika i mnoge institucije i organizacije nisu se zvale "u skladu s pravopisom", ali to ne znači da im sad zbog toga naknadno treba mijenjati imena. --Flopy razgovor 17:32, 15. studenog 2010. (CET)

Antifašistička fronta žena, Hrvatski pravopis[uredi kôd]

AFŽ (pov.) - Antifašistička fronta žena, izvor: Stjepan Babić, Božidar Finka, Milan Moguš, Hrvatski pravopis, Školska knjiga, 1971., str. 134. --Roberta F. 15:30, 15. studenog 2010. (CET)

Leksikografski zavod Miroslav Krleža[uredi kôd]

Antifašistička fronta žena (AFŽ), jedna od polit. masovnih organizacija NOP-a i komun. vlasti, koja je na temelju antifašizma u II.svj. ratu i komun. ideologije u poraću na prostorima Jugoslavije okupljala žene bez obzira na starosnu dob, društveni položaj, nac. i vjersku pripadnost, radi njihova podučavanja i polit. opismenjivanja, potpore NOO-ima te ostvarivanja građ., polit. i spolne ravnopravnosti... Izvor: http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=45228

Enciklopedija istog zavoda iz 1969. koristi naziv Antifašistički front žena, tako sam osobno i ja učio. Trebalo bi vidjeti kako je ta organizacija samu sebe nazivala, to je najrelevantnije. --Flopy razgovor 17:23, 15. studenog 2010. (CET)

Još izvora[uredi kôd]

Spehnjak, Katarina, Javnost i propaganda : Narodna fronta u politici i kulturi Hrvatske : 1945. — 1952., Zagreb : Hrvatski institut za povijest : Dom i svijet, 2002., ISBN 953-6491-69-9

Wikicitati »AFŽ (Antifašistička fronta žena), jugoslav. organizacija antifašistica osn. 6. XII. 1942. u Bosanskom Petrovcu, spadala u tzv. “frontovske organizacije” pod vodstvom KPJ. Ukinuta 1953.«

Gornji citat je iz: Vujić, Antun (gl. ur.), Enciklopedija : opća i nacionalna : u 20 knjiga, [elektroničko gradivo], Zagreb : Pro leksis, Zagreb : Večernji list, 2009., ISBN 978-953-7224-22-6

Pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 15:46, 15. studenog 2010. (CET)

Hrvatski državni arhiv[uredi kôd]

Naziv: Antifašistička fronta žena Hrvatske (fond), izvor: http://arhinet.arhiv.hr/_Generated/Pages/ArhivskeJedinice.PublicDetails.aspx?ItemId=5605. --Roberta F. 17:41, 15. studenog 2010. (CET)

Vodič kroz fondove i zbirke Državnog arhiva u Zagrebu[uredi kôd]

AFŽAntifašistička fronta žena, izvor: http://www.daz.hr/vodic/popis-kratica. --Roberta F. 17:45, 15. studenog 2010. (CET)

Relevantnost[uredi kôd]

Ponavljam, pitanje je je li ta organizacija samu sebe tako nazivala. U izdanjima do 1990. stoji Antifašistički front žena, to je očito promijenjeno nakon 1990. Arhivski vodiči i katalozi nisu odveć relevantni. Ipak, vratio sam na staro, ali stranica za preusmjeravanje ostaje. --Flopy razgovor 17:56, 15. studenog 2010. (CET)

Antifašistički front žena je recimo pisalo u članku u Vjesniku [1], to ime navode i stranice nekih župa [2] (U tome je bio samo jedan od mnogih, jer niz se pojedinaca angažiralo, a veliku ulogu imao je i ilegalni komunistički Antifašistički front žena (AFŽ)). Nije dakle jednoznačno Antifašistička fronta žena. --Flopy razgovor 18:13, 15. studenog 2010. (CET)